Novem- Nederlandse Oragnisatie voor Energie en Milieu zoeken sitemap contact english
logo Novem
Mijn Novem
Nieuws
Agenda
Specials
Projecten
Uw sector
Onderwerpen
Over Novem
Subsidies
Publicaties

Introductie
Nieuws
Agenda
Aanpak
Doelgroepen
Projecten
Subsidie
Contact
home  ·  Specials ·  Kompas Energiebewust Wonen en Werken ·  Nieuws ·  Nieuwbouw & EPN Nieuws maart 2003
Print deze pagina Stuur pagina door Voeg pagina toe aan favorieten

14-03-2003
Nieuwbouw & EPN Nieuws maart 2003
wenu.gif

De special (site) www.epn.novem.nl bevat praktische informatie over nieuwbouw en de energieprestatienormering. Sinds december 1995 dient bij de bouwaanvraag van nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen een berekening van de energieprestatiecoëfficiënt EPC te worden toegevoegd.

U treft op deze site o.a. theoretische achtergronden, voorbeeldwoningen en voorbeeldgebouwen met een lage EPC waarde. Informatie is opgenomen over te nemen energiebesparende maatregelen en energiepakketten om te kunnen voldoen aan de huidige EPC-eis, maar ook met aanzienlijk betere waarden. Tevens vindt u er gratis downloads waarmee al in een vroeg stadium van het ontwerp de energieprestatie en de bijbehorende kosten van een gebouw kan worden ingeschat.

De site wordt zeer regelmatig voorzien van nieuwe informatie. Middels dit bericht willen wij u op de hoogte houden van de laatste wijzigingen.

naar boven

Wat is er nieuw? 

Nieuwe download EPV; Er is een nieuwe download beschikbaar van het programma EP Varianten (V 2.11). Doel van dit programma is het verkrijgen van een indicatie van de energieprestatie van een nog te ontwerpen gebouw en het bestuderen van effecten van energiebesparende maatregelen op de energieprestatie zonder dat de exacte gegevens van het gebouw en installaties bekend zijn. Nieuw in deze versie zijn:

  • voor de gebruiksfuncties kantoor, onderwijs en winkel zijn de installatiekosten opnieuw vastgesteld
  • alle kosteninformatie is vastgesteld op basis van prijspeil 01-09-2002
  • verder zijn een paar kleine onhandigheden in het programma aangepast zodat het makkelijker te gebruiken is

Handhaving; dit onderdeel dat speciaal is bedoeld voor gemeenten is voorzien van een nieuwe indeling. Nieuw zijn o.a. het programma EPCheck, waarmee EPC berekeningen gecontroleerd kunnen worden en de checklists voor woningbouw en utiliteitsbouw volgens de nieuwste norm.

Energiepakketten utiliteitsbouw; voor een groot aantal voorbeeldgebouwen (kantoren, winkels, gezondheidszorg en sport) zijn de energiepakketten doorgerekend volgens de nieuwe norm die per 1 januari van kracht is geworden.

naar boven

Een cursus volgen over EPN?;  het overzicht is geactualiseerd. Bij de diverse instituten is navraag gedaan over de cursussen in het voorjaar van 2003 met het oog op de gewijzigde normen. Nog niet alle data zijn bekend, maar u vindt nu ook de links naar de diverse cursusinstituten.

Veelgestelde vragen; Wat is de laatste versie van het rekenprogramma? Welke eisen moet ik nu aanhouden? Hoe moet ik omgaan met bestaande bouw? Zomaar enkele vragen uit de lijst met veelgestelde vragen. Heeft u een vraag, het antwoord staat er wellicht al tussen. En u kunt natuurlijk ook zelf uw vraag stellen via info.EPN@novem.nl.

Update literatuurlijst; de nieuwe info met betrekking tot de artikelen in tijdschriften (Bouwwereld, TVVL, Duurzaam Bouwen) en publicaties (gehaald van de Novem-site) is weer aangevuld. Interessant voor architecten is daarbij de BNA/Novem publicatie "de EPN in het woningontwerp; vuistregels", die als PDF te downloaden is. 

In de herhaling: Nieuwe Bouwbesluit van kracht!;  Het belangrijkste nieuws is natuurlijk dat per 1 januari 2003 de nieuwe normen NEN 5128 en NEN 2916 van kracht zijn geworden en dat daarbij de eisen voor utiliteitsbouw zijn aangepast. Dat betekent dat er met nieuwe programma’s gerekend moet worden en dat er nu ook gegevens zoals de perimeter van de begane grondvloer en de lineaire koudebruggen moeten worden ingevuld. Wat heeft dat voor effect op uw gebouw? Lees alles hierover op de epn-site.

naar boven

Zie ook het onderdeel nieuws op www.epn.novem.nl

Om u niet te laten dwalen over de site, sturen wij u eerst naar de homepage, waar u bovenaan de pagina kunt kiezen uit het door u gewenste onderdeel van de site. Deze subsite van Novem wordt gemaakt in opdracht van het ministerie van VROM in het kader van Kompas energiebewust wonen en werken. Ook in 2003 wordt er door VROM bijzondere aandacht besteed aan het energiebesparingsbeleid in de gebouwde omgeving door middel van het Koepelprogramma. Daarmee wordt invulling gegeven aan de doelstelling om in de gebouwde omgeving vanaf 2010 10% minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1999. De belangrijkste doelgroepen daarbij zijn gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars/beleggers, bewoners, particuliere opdrachtgevers en gebruikers van ondermeer kantoren, ziekenhuizen en scholen.

Wat kunt u verder verwachten?

We willen alvast even met u vooruitblikken. Er staat namelijk een en ander te gebeuren. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan een nieuwe lay-out van de u bekende EPN-site. De site zal net als het Novem-portal www.novem.nl gaan werken als een grote database. Dat heeft als voordeel voor u dat u gemakkelijker kunt navigeren en ook andere onderwerpen binnen Novem onder handbereik krijgt. Het adres www.epn.novem.nl blijft echter ongewijzigd. We houden u op de hoogte!

naar boven


Special over energieprestatie ( Site )



Vooraankondiging: Minisymposium over BAEI en Duurzame energie in Almere Poort
Uitspraak Rechtbank in geding NUON (30 juni 2003)
Brief aan Tweede Kamer over offshore windenergie (4 juli 2003)
Kabinet wil ambitieus Europees milieubeleid voeren
27 november: Nationale Dubo Dag 2003
07 oktober: Regiobijeenkomst toepassen van bio-energie door gemeenten
11 september: Regiobijeenkomst toepassen van bio-energie door gemeenten
17-22 augustus 2003: 21st IIR International Congress of Refrigeration
Novem Subsites
Duurzame Energie-scan
Bio-energie
Windenergie
GAVE 2003: Project Biofuel
GAVE 2003: Project ECN
Heerhugowaard, Stad van de zon, plandeel 1
Zutphen. Leesten Oost
Subsidieregeling Duurzame Energie 2003
Programma Mobiliteitsmanagement
Projectcategorieën en projectduur
Voorbespreken van uw projectidee
1000 Zonneboilers EDON in 1999/2000
Duurzame energie in utiliteitsgebouwen
GAVE 2003: GAVe-mail 2003.7
GAVE 2003: GAVe-mail internationaal nr.7
Mijn Novem    Nieuws    Agenda    Specials    Projecten    Uw sector    Onderwerpen    Over Novem    Subsidies    Publicaties