Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu home zoeken sitemap contact english

Home > Duurzame energie in utiliteitsgebouwen
Titel - Publicaties Print deze paginaStuur pagina doorVoeg pagina toe aan favorieten

08-07-2003
Duurzame energie in utiliteitsgebouwen

De gemeente speelt een belangrijke rol bij het bevorderen en stimuleren van de toepassing van DE. Niet alleen in de woningbouw, waar DE steeds meer gemeen goed wordt, maar ook in de utiliteitsbouw. Onderscheid kan gemaakt worden tussen nieuwbouw en renovatieprojecten, maar ook tussen projecten van marktpartijen en de gemeente zelf.

Bij nieuwbouwprojecten van marktpartijen heeft de gemeente een belangrijke taak in het planproces, terwijl bij ontwikkelingen van de gemeente zelf zij daarnaast ook direct invloed kan uitoefenen op het ontwerpproces. Een aantal instrumenten staan de gemeente hiervoor ter beschikking.

In de bestaande utiliteitsbouw, herstructureringsprojecten en renovatie, kan de gemeente de toepassing van DE stimuleren. De gemeente stimuleert en faciliteert het proces en maakt partijen enthousiast voor DE. Bij projecten van de gemeente zelf heeft zij de mogelijkheid zelf te investeren in DE-maatregelen. De beslissing voor toepassing van DE wordt door de belegger/gebouweigenaar genomen. Dit kan een marktpartij zijn of de gemeente zelf.

In de publicatie is het plan-/ontwerpproces van de bouw gehanteerd als leidraad.

Deel 1 gaat in op de algemene voorwaarden en uitgangspunten zoals het hoe en waarom, de voordelen van Duurzame Energie, de betrokken partijen en de rol die zij kunnen spelen. Deel 2 gaat in op de toepassing van DE in nieuwbouwprojecten. Deel 3 gaat in op de toepassing van DE in bestaande gebouwen waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen herstructureringsprojecten en kleinere renovatie projecten.

aanvragen Duurzame energie in utiliteitsgebouwen


Duurzame energie in utiliteitsgebouwen ( PDF bestand 981k )
Factsheet duurzame energie in utiliteitsbouw voor gemeenten ( PDF bestand 144k )



Titel - Zoeken

U kunt hier zoeken op sector en/of onderwerp.
Indien u de zoekactie wilt verfijnen kunt u ook een trefwoord invoeren.
Wanneer u nog meer zoekregels (bijvoorbeeld datum) wilt invullen kunt u ook uitgebreid zoeken

en of
Zoeken

Terug
Projecten | Uw sector | Onderwerpen | Disclaimer
Alle rechten voorbehouden. © Novem