Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu home zoeken sitemap contact english
Home

Home > Specials > Duurzaam ondernemen, voor en door overheden > Thema's > Productgerichte milieuzorg > Projecten > Biologisch afbreekbare potten
Print deze paginaStuur pagina doorVoeg pagina toe aan favorieten


18-11-2002 Rol van Novem:
Biologisch afbreekbare potten

Looptijd  Nov. 2000 – nov. 2002  

Projectleider                        
Mevr. M. Mentjox (Productschap tuinbouw) 

Contactpersoon overheid    
Dhr. L. Heijdra
Provincie Zuid-Holland
070-4416048
heijdra@pzh.nl


Betrokken partijen
Productschap Tuinbouw, Plantaardig Praktijk Onderzoek, DLV Adviesgroep NV, Vereniging Bloemenveiling Aalsmeer, Verenigde Bloemenveilingen Nederland, Rabobank, Raad voor de boomkwekerij, provincie Zuid-Holland, Noord-Holland en Limburg.

Doelstelling
De overheid en de sierteeltbranche wilden de afvalstroom in de sierteelt verminderen door het gebruik van biologische afbreekbare potten en opkweektrays te stimuleren. Dit project moest een bijdrage leveren aan duurzame productiemethoden in de sierteeltketen en de exportpositie voor producten geteeld in biologisch afbreekbare potten en opkweektrays versterken.

Projectbeschrijving
Met het Ministerie van VROM en SVM.PACT (de uitvoeringsorganisatie van het bedrijfsleven voor het verpakkingsconvenant) is afgesproken dat biologische afbreekbare potten een van de speerpunten zal zijn om de doelstellingen uit het verpakkingsconvenant te halen. De diverse schakels in de sierteeltketen geven elk vanuit hun eigen motief aan dat de ontwikkeling van biologische afbreekbare potten van groot belang is.

De toeleverende industrie in de sierteelt komt regelmatig met innovatieve producten zoals afbreekbare potten. Deze initiatieven stranden op gebrek aan kennis van de verschillende marktsegmenten. In de productontwikkeling wordt onvoldoende rekening gehouden met de eisen van het betreffende segment. Veel van de producten worden daardoor onvoldoende geaccepteerd in de keten. Na uitvoering van dit project moesten de belangrijkste knelpunten zijn opgelost, de eisen voor de verschillende marktsegementen (groen- en consumentenmarkt) duidelijk zijn en de betrokken ketenpartijen daarover zijn geïnformeerd.

Er is een marktanalyse gemaakt en een programma van eisen voor afbreekbare potten ontwikkeld. Verder is aandacht besteed aan het stimuleren en begeleiden van het omschakelingsproces in de keten ten aanzien van het gebruik van afbreekbare potten.



Zoeken
U kunt hier zoeken op sector en/of onderwerp.
Indien u de zoekactie wilt verfijnen kunt u ook een trefwoord invoeren.
Wanneer u nog meer zoekregels wilt invullen kunt u ook uitgebreid zoeken, u komt dan in de zoekfunctionaliteit van de algemene Novem-site terecht.

en of
Zoeken

Terug
Logo Duurzaam Ondernemen
Introductie    Nieuws   Agenda   Thema's   Projecten   Subsidie    Contact