Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu home zoeken sitemap contact english
Home

Home > Specials > Duurzaam ondernemen voor en door overheden > Thema's > Duurzaam ondernemen bij overheden
Print deze paginaStuur pagina doorVoeg pagina toe aan favorieten


Duurzaam ondernemen bij overheden

In het programma 'Met preventie naar duurzaam ondernemen' hebben de overheden met elkaar afgesproken dat iedere overheidsorganisatie de volgende afspraken uitvoert:

  • in 2004 heeft u een intern milieuzorgsysteem op het niveau van ISO 14001 of EMAS
  • in 2002 heeft u een bestuurlijk vastgesteld plan voor het invoeren van duurzaam inkopen binnen uw organisatie
  • in 2004 doet u ten minste de inkopen die niet via aanbestedingen plaatsvinden op een duurzame manier

Hier vindt u informatie en hulpmiddelen om u hierbij te ondersteunen:

 

Overheid neemt zelf verantwoordelijkheid
De overheid wil met haar milieubeleid de eigen verantwoordelijkheid van bedrijven stimuleren. Dat betekent dat zij in eigen huis ook verantwoordelijkheid moet nemen. Als overheid moet u onder meer een goed functionerend bedrijfsintern milieuzorgsysteem ontwikkelen en materialen duurzaam inkopen. Op die manier bent u een voorbeeld voor anderen.

Bedrijfsinterne milieuzorg
Een bedrijfsintern milieuzorgsysteem helpt organisaties de effecten van hun milieubelastende activiteiten beheersen. Zo verbeteren hun milieuprestaties continu. Onderdeel van zo’n milieuzorgsysteem kunnen thema’s zijn als:

  • duurzaam bouwen
  • interne bedrijfsvoering (bijvoorbeeld afvalscheiding en energieverbruik)
  • overheidsaanschaffingen en –investeringen

Voor milieuzorgsystemen worden over het algemeen de wereldwijde norm ISO 14001 of de Europese norm EMAS gehanteerd. Een externe auditor stelt vast of het milieuzorgsysteem van een organisatie hieraan voldoet. Op dit moment werkt de rijksoverheid aan een milieumanagementsysteem dat voldoet aan de eisen. Ook provincies, gemeenten en waterschappen werken aan het invoeren van milieuzorgsystemen. Tempo, niveau en schaal waarop alles gebeurt voldoen minimaal aan de wettelijke verplichtingen waaraan bedrijven zich ook moeten houden. Om de voortgang inzichtelijk te maken en een positieve impuls te geven aan het proces wordt een benchmarksysteem ontwikkeld.

Programma Duurzaam Inkopen
Doel van het programma Duurzaam Inkopen is:

  • het stellen van een voorbeeld voor anderen;
  • het bereiken van directe milieuwinst;
  • het beïnvloeden van de markt door een vraag te creëren en te vergroten naar minder milieu- belastende producten en diensten.
  • het beïnvloeden van de markt door milieugerichte productinnovatie te stimuleren.

Het programma Duurzaam Inkopen richt zich primair op overheden. Zij kopen jaarlijks voor circa zestig miljard gulden in. Inkopende overheidsorganisaties kunnen onder andere een databank raadplegen met ruim 25 milieucriteria van producten en diensten. De databank is te vinden op www.duurzaaminkopen.novem.nl. De aankopen die via aanbestedingen plaatsvinden, zijn gebonden aan (onder andere Europese) regels. Die kunnen het duurzaam inkopen van producten en diensten belemmeren. De mogelijkheid om duurzaamheidcriteria bij aankopen via (Europese) aanbestedingen toe te passen, wordt onderzocht. Het programma Duurzaam Inkopen is onderdeel van het programma ‘Met preventie naar duurzaam ondernemen’.
Zoeken
U kunt hier zoeken op sector en/of onderwerp.
Indien u de zoekactie wilt verfijnen kunt u ook een trefwoord invoeren.
Wanneer u nog meer zoekregels wilt invullen kunt u ook uitgebreid zoeken, u komt dan in de zoekfunctionaliteit van de algemene Novem-site terecht.

en of
Zoeken

Terug
Logo Duurzaam Ondernemen
Achtergrond   Nieuws   Agenda   Thema's   Projecten   Subsidie   Contact