Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu home zoeken sitemap contact english
Home

Home > Specials > Productgerichte Milieuzorg > Projecten > DICA: Branchemodel voor een geintegreerd systeem voor PMZ in de industriele reiniging (afgerond)
Print deze paginaStuur pagina doorVoeg pagina toe aan favorieten



18-05-2004 Rol van Novem:
DICA: Branchemodel voor een geintegreerd systeem voor PMZ in de industriele reiniging (afgerond)

  

Aanvrager: DICA, branchevereniging voor industrieel reinigers 
Contactpersoon: dhr. R. Alblas, tel. 035 - 542 75 03, e-mail dica@hetbranchebureau.nl 
Betrokken partijen: AVR Industrial Services BV, Bukom Services BV, Conservator Scheeps- en Industrieel Onderhoud BV, Jos Hofkens BV, Verstraeten Verbrugge Groep BV, Van Alphen BV, Mourik Services BV, WATCO Industrial Cleaning, Reym Industrial Services BV, Cap Gemini Ernst & Young 
Projectperiode: december 2001 - september 2002 
Aard project: industrieel onderzoeksproject 

In dit project is een Geïntegreerd Systeem voor Productgerichte Milieuzorg (GSPMZ) opgezet voor de industriële reinigingsbranche. Het systeem is vastgelegd in een handboek. Daarbij is een set ondersteunende instrumenten ontwikkeld, die de bedrijven uit de branche kunnen gebruiken bij het opzetten en implementeren van GSPMZ.

De industriële reinigingsbranche in Nederland houdt zich bezig met het reinigen van installaties zoals opslagtanks, destillatie- en andere procesinstallaties. Om de professionalisering in de sector te bevorderen, heeft brancheorganisatie DICA (Dutch Industrial Cleaners Association) het initiatief genomen voor het opzetten van een branchesysteem voor productgerichte milieuzorg, in aansluiting op de zorgsystemen ISO 9000 en ISO 14001, en op de eisen van het procescertificaat industrieel reinigen (SBC-IR 007).

Het ontwikkelde model is Geïntegreerd Systeem voor Productgerichte Milieuzorg gedoopt. GSPMZ bevat de basiselementen om productgerichte milieuzorg systematisch bij een industriële reiniger te kunnen inrichten. Het model beschrijft ook het formuleren van milieudoelstellingen, meting en monitoring, integratie van managementsystemen, samenwerking in de keten en het uitvoeren van interne audits.

Voor de invoering van GSPMZ is een set ondersteunende instrumenten ontwikkeld, bestaande uit een gebruikershandleiding, een standaard presentatie, een 'quick scan' en een module voor de bijscholing van interne kwaliteitsauditors.

In een vervolgproject zijn zes DICA-leden GSPMZ gaan invoeren in hun bedrijf. Daarbij is een expertgroep opgezet die zich - in aanvulling hierop - bezighoudt met mogelijkheden om via GSPMZ de milieubelasting van industriële reinigers te meten en te verminderen. Op basis van de uitkomsten van dit project zal het GSPMZ nog worden verdiept.

Van dit project is een eindrapport beschikbaar

 
Nieuws   Projecten   Projectbeheer   Relevante info   Contact   Zoek   Disclaimer

Alle rechten voorbehouden. © Novem