Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu home zoeken sitemap contact english

Home > GAVE 2003 gepubliceerd
Titel - Subsidies Print deze paginaStuur pagina doorVoeg pagina toe aan favorieten

Openingsdatum: 31-01-2003 Sluitingsdatum: 21-08-2003
GAVE 2003 gepubliceerd

GAVE ondersteunt demonstratie en BLAUWdruk van GROENE brandstof

Subsidieprogramma GAVE 2003 geopend

 

Het ministerie van VROM heeft het subsidieprogramma Klimaatneutrale Gasvormige en Vloeibare Energiedragers (GAVE 2003) gepubliceerd. Het programma valt onder de subsidieregeling milieugerichte technologie. Er is € 5.000.000,- beschikbaar voor projecten waarbij de productie en toepassing van klimaatneutrale brandstoffen in de praktijk wordt gerealiseerd. Daarnaast is nog eens € 800.000,- beschikbaar voor allianties die hun ketenontwerp verder willen uitwerken tot een blauwdruk voor demonstratie.

GAVE 2003 heeft tot doel het ontwerpen van ketens en het tot stand brengen van samenwerking tussen partijen die de introductie van klimaatneutrale gasvormige en vloeibare brandstoffen willen realiseren. Het is een vervolg op GAVE 2001 en 2002 waar partijen al eerder ondersteund werden bij het onderzoeken van de mogelijkheid tot het vormen van een alliantie en bij het uitwerken van hun plannen tot een blauwdruk voor demonstratie.

In 2003 wordt nog eenmaal de mogelijkheid geboden een blauwdruk te ontwikkelen door middel van een preconcurrentieel ontwikkelingsproject. Aan het subsidieprogramma 2003 is daarnaast de mogelijkheid toegevoegd om demonstratieprojecten in te dienen. Dit zijn projecten waarbij partijen hun blauwdruk gaan realiseren.

Beoordelingscriteria:

  • Milieuverdienste. Gestreefd wordt naar een zo groot mogelijke CO2 emissiebeperking (en beperking van overige milieuemissies) tegen zo laag mogelijke kosten.
  • Slaagkans van het project. De beoordeling vindt plaats aan de hand van de mate waarin sprake is van deelname aan het project van organisaties uit de (te ontwerpen) keten. Tevens wordt gekeken naar de mate waarin zicht is op financiering van de demonstratie van de keten, alsmede op het verkrijgen van de voor de demonstratie benodigde vergunningen en ontheffingen.
  • Doelmatigheid waarmee door het project kennis kan worden verspreid. Hierbij wordt gekeken naar de mate waarin uitwerking gegeven is aan monitoring van de demonstratie van de keten, alsmede de bereidheid van partijen om actief mee te werken aan kennisverspreiding.

Een adviescollege van externe deskundigen beoordeelt de ingediende projecten.

Voorstellen voor demonstratieprojecten kunnen tot 21 augustus 2003 worden ingediend; voorstellen voor preconcurrentiële ontwikkelingsprojecten tot 15 mei 2003. Voorstellen ingediend op of na bovenstaande data worden niet meer in behandeling genomen.

Meer informatie? U kunt bellen naar: 030-2393488, mailen kan ook: gave@novem.nl

Voor het aanvraagformulier, alsmede het gepubliceerde subsidieprogramma: zie website: http://gave.novem.nl/

aanvragen GAVE 2003 gepubliceerd




Titel - Zoeken

U kunt hier zoeken op sector en/of onderwerp.
Indien u de zoekactie wilt verfijnen kunt u ook een trefwoord invoeren.
Wanneer u nog meer zoekregels (bijvoorbeeld datum) wilt invullen kunt u ook uitgebreid zoeken

en of
Zoeken

Terug
Mijn Novem | Nieuws | Agenda | Specials | Projecten | Uw sector | Onderwerpen | Over Novem | Subsidies | Publicaties