Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu home zoeken sitemap contact english

Home > Jaarlijkse Energy Awards uitgereikt aan 5 gemeenten
Titel - Zoeken Print deze paginaStuur pagina doorVoeg pagina toe aan favorieten

11-12-2002
Jaarlijkse Energy Awards uitgereikt aan 5 gemeenten

Gemeentelijk klimaatbeleid in de lift

Sinds de ondertekening van het klimaatconvenant tussen het Rijk, VNG en IPO in februari van dit jaar is het lokale klimaatbeleid in een versnelling gekomen. In ruim een jaar hebben maar liefst 150 gemeenten door Novem (Nederlandse Organisatie voor Energie en Milieu) een onderzoek laten uitvoeren naar al hun mogelijkheden voor CO2 reductie. Dit deelde Jef Pleumeekers (directeur Novem) mee tijdens de uitreiking van de Energy Awards2002 in Nijmegen. Een prijs voor gemeenten die zich onderscheiden op het gebied van klimaatbeleid. Een jury onder leiding van Jan Pronk (oud-minister van VROM) wees uit 15 genomineerde gemeenten 5 winnaars aan:

  • Regio IJssel-Vecht voor haar pionierswerk voor energiebesparing en verbetering binnenmilieu op scholen
  • Rotterdam voor de realisatie van het windenergieconvenant Rotterdamse Haven
  • Zoetermeer voor de bewonersparticipatie bij de duurzame nieuwbouwwijk `de Groene Kreek`
  • Amsterdam voor haar inzet om substantieel energie te besparen bij de luifelverlichting van tankstations
  • Amstelveen voor het bevorderen van kennisuitwisseling tussen gemeenten t.a.v. klimaat.
  • De gemeente Breda kreeg een eervolle vermelding voor het initiatief om op regionale schaal een slagvaardige uitvoeringsorganisatie voor duurzame energie op te zetten.

`Gemeenten onderschatten hun rol in het klimaatbeleid`.

Gemeenten hebben op vrijwel alle beleidsterreinen zeer veel mogelijkheden om een actief klimaatbeleid te voeren. Te denken valt aan nieuwbouw, de bestaande woningvoorraad, eigen gemeentelijke gebouwen, inzet van duurzame energie en ruimtelijke ordening. In het klimaatconvenant verbinden gemeenten zich om bij al die beleidsterreinen CO2 reductie tot een integraal onderdeel te maken. Voor de financiering van hun inspanningen kunnen gemeenten sinds begin dit jaar gebruik maken van een subsidie regeling van VROM. Daarnaast stelt het rijk Novem (een agentschap van Economische Zaken) in staat om gemeenten te voorzien van advies en specialistische ondersteuning.

Tijdens zijn speech toonde Jef Pleumeekers zich optimistisch over de voortgang van het lokale klimaatbeleid. Hoewel er dit jaar nog niet veel aanvragen voor subsidie zijn binnengekomen geeft het aantal zogenaamde klimaatscans aan dat gemeenten op brede schaal concreet beleid aan het voorbereiden zijn. Pleumeekers benadrukte dat gemeenten als geen ander in staat zijn om burgers en bedrijven te betrekken bij het klimaatbeleid omdat zij concrete inhoud kunnen geven aan dit als abstract ervaren onderwerp.

Uitreiking Energy Awards2002

Bij de Energy Awards2002 wordt primair de rol beoordeeld van de gemeente bij het realiseren van klimaatprojecten. Er zijn verschillende rollen te onderscheiden, bijvoorbeeld die van initiatiefnemer, regievoerder of handhaver. Bij het klimaatbeleid is het vaak wenselijk dat gemeenten een nieuwe inhoud geven aan hun rolopvattingen. Bijvoorbeeld vergunningaanvragers adviseren over energiebesparende maatregelen i.p.v. alleen een toets aan regelgeving of bewoners betrekken en voorlichten bij een meer duurzame energievoorziening van een wijk.

De jury, die naast Jan Pronk bestond uit Ad van de Biggelaar (directeur Natuur en Milieu), Philip Houben (oud-burgemeester van Maastricht), Chris Zijdeveld (zelfstandig adviseur) en Ab Pilgram (voormalig NOS redacteur en lid van het Focal Point on Climate Change) ), was verrast over de variëteit en kwaliteit van de binnengekomen inzendingen.

Voor meer informatie www.klimaatbeleid.novem.nl

Dit evenment is georganiseerd in het kader van het Koepelprogramma CO2-reductie in de gebouwde omgeving. Dit programma voert Novem uit in opdracht van het Ministerie van VROM. Het accent ligt grootschalige implementatie van "bedrijfszekere" instrumenten om CO2 te reduceren. Het doel van dit programma is 3 Mton CO2-reductie per in 2010 ten opzichte van 1990.

 




Titel - Zoeken

U kunt hier zoeken op sector en/of onderwerp.
Indien u de zoekactie wilt verfijnen kunt u ook een trefwoord invoeren.
Wanneer u nog meer zoekregels (bijvoorbeeld datum) wilt invullen kunt u ook uitgebreid zoeken

en of
Zoeken

Terug
Mijn Novem | Nieuws | Agenda | Specials | Projecten | Uw sector | Onderwerpen | Over Novem | Subsidies | Publicaties