Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu home zoeken sitemap contact english

Home > 19 Gemeenten maken plannen voor reductie CO2-uitstoot via (her)inrichting van wijken
Titel - Nieuws Print deze paginaStuur pagina doorVoeg pagina toe aan favorieten

13-03-2003
19 Gemeenten maken plannen voor reductie CO2-uitstoot via (her)inrichting van wijken

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft EUR 492.000 subsidie toegekend aan 22 projecten, die erop gericht zijn de uitstoot van CO2 veroorzaakt door autoverkeer terug te dringen. De 19 Nederlandse gemeenten waar de 22 projecten uitgevoerd worden maken plannen voor de herinrichting van wijken, die kunnen leiden tot gemiddeld 7% minder uitstoot door autoverkeer. Daarnaast verbeteren de projecten ook de verkeersveiligheid en de geluidsoverlast in de wijken.

Verbetering van de leefomgeving

De plannen worden met behulp van de door Novem ontwikkelde concepten "Vervoersprestatie op Locatie" en "Langzaam Rijden Gaat Sneller" gemaakt.

50 Gemeenten hebben de afgelopen jaren ervaring opgedaan met de concepten. Onderzoek toont aan dat toepassing van de plannen niet alleen leidt tot CO2-reductie, maar ook een positieve bijdrage levert aan de verkeersveiligheid, geluidsoverlast en aan de diversiteit van de wijk

 

CO2-reductie

De gemeenten maken plannen voor een energie-efficiënte inrichting van nieuwbouwwijken of voor de herstructurering van bestaande wijken. Na daadwerkelijke toepassing van de plannen zal de uitstoot van CO2 in de plangebieden met gemiddeld 7% afnemen. Deze afname geldt ook voor de daaropvolgende jaren, zolang de inrichting van de wijk gehandhaafd blijft.

Verkeer en RO werken samen

De ontwikkeling van de plannen gebeurt door verkeerskundigen en planologen samen, zodat de gevolgen van de ruimtelijke ordening voor het verkeer direct inzichtelijk zijn. Er worden een aantal ontwerpen geschetst, waarna de keuze, onderbouwd met een indicatie van de CO2-reductie, aan het gemeentebestuur wordt voorgelegd.

Van beleid naar realisatie

Concepten als "Vervoersprestatie op Locatie" en "Langzaam Rijden Gaat Sneller" bieden gemeenten concrete handvaten om beleidsvoornemens gericht op verbetering van de leefbaarheid ook daadwerkelijk te realiseren.

Meer informatie

Voor meer informatie over de instrumenten "Langzaam Rijden Gaat Sneller" en "Vervoerprestatie op Locatie" kunt u vinden op www.ebit.novem.nl/programma. Voor informatie over het subsidieprogramma en voor een overzicht van de lopende projecten kunt u contact opnemen met Suzan Reitsma, telefoon 030-2393712.


Meer informatie over de instrumenten "Langzaam Rijden Gaat Sneller" en "Vervoersprestatie op Locatie". ( Site )



Titel - Zoeken

U kunt hier zoeken op sector en/of onderwerp.
Indien u de zoekactie wilt verfijnen kunt u ook een trefwoord invoeren.
Wanneer u nog meer zoekregels (bijvoorbeeld datum) wilt invullen kunt u ook uitgebreid zoeken

en of
Zoeken

Terug
Mijn Novem | Nieuws | Agenda | Specials | Projecten | Uw sector | Onderwerpen | Over Novem | Subsidies | Publicaties