Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu home zoeken sitemap contact english
Home

Home > Specials > Duurzaam ondernemen voor en door overheden > Thema's > Duurzaam ondernemen bij bedrijven > Projecten > Plan Ketenbeheer
Print deze paginaStuur pagina doorVoeg pagina toe aan favorieten


18-11-2002 Rol van Novem:
Plan Ketenbeheer

Looptijd 2002 - 2005

Projectleider 
Mevr. W.A. Veenstra
050 - 3164624
w.veenstra@provinciegroningen.nl

Betrokken partijen
Provincie Groningen, Syntens, Kamer van Koophandel, vertegenwoordigers van de gemeenten, MKB Groningen, Rabobank

Doelstelling
Het Plan Ketenbeheer geeft aan op welke wijze de provincie Groningen in de komende jaren vorm zal geven aan doelstelling S2: ‘De provincie stelt Groningse bedrijven in staat om daar waar mogelijk kansen en mogelijkheden op het gebied van ketenbeheer te benutten. Ketenbeheer bevat de volgende thema’s: integraal ketenbeheer, milieugerichte productontwikkeling en productgerichte milieuzorg.’

Projectbeschrijving
Het project is een uitwerking van het Provinciaal Uitvoeringsprogramma ‘Met preventie naar duurzaam ondernemen 2002-2005’.

De provincie heeft voor het Plan Ketenbeheer aansluiting gezocht bij initiatieven binnen het Groninger bedrijfsleven op het gebied van ketenbeheer. Deze zijn geïnventariseerd in het project Duurzaam Groningen. Daarnaast is gekeken naar vergelijkbare beleidsinitiatieven in andere provincies. Ook de ideeën en opvattingen over ketenbeheer van Groninger gemeenten en intermediaire organisaties zijn erbij betrokken.

Er zijn telefonische en persoonlijke interviews afgenomen met als centrale vraag: wat zijn vanuit de optiek van de provincie Groningen relevante kaders op het gebied van ketenbeheer die met name vanuit het bedrijfsleven kunnen rekenen op draagvlak en die kunnen dienen als fundament onder het provinciale plan ten aanzien van ketenbeheer?

Voor acht speerpuntsectoren wil de provincie de mogelijkheden voor ketenbeheer nader in kaart brengen: metaal/elektro, chemie/kunststof, milieu, energie, recycling van afval, (bio)medische industrie, voedselverwerkende industrie/agri(food)business, watertechnologie, ICT en jacht-/scheepsbouw.

Op basis hiervan kan de provincie bepalen welke sectoren de beste aanknopingspunten bieden om de milieubelasting van een keten te verminderen. Vervolgens wil de provincie binnen deze sectoren initiatieven op het gebied van ketenbeheer gericht stimuleren.

Bij bedrijven uit overige sectoren ligt het accent op het faciliteren van initiatieven.

De provincie wil de Groninger gemeenten uitdrukkelijk betrekken bij het plan. Zij heeft dan ook de resultaten van het project Duurzaam Groningen aan hen doorgeven. Uitvoering van de initiatieven vindt plaats binnen het deelproject ketenbeheer van Duurzaam Groningen.




Zoeken
U kunt hier zoeken op sector en/of onderwerp.
Indien u de zoekactie wilt verfijnen kunt u ook een trefwoord invoeren.
Wanneer u nog meer zoekregels wilt invullen kunt u ook uitgebreid zoeken, u komt dan in de zoekfunctionaliteit van de algemene Novem-site terecht.

en of
Zoeken

Terug
Logo Duurzaam Ondernemen
Achtergrond   Nieuws   Agenda   Thema's   Projecten   Subsidie   Contact