Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu home zoeken sitemap contact english
Home

Home > Specials > Productgerichte Milieuzorg > Subsidie > Programma PMZ
Print deze paginaStuur pagina doorVoeg pagina toe aan favorieten


De indieningsperiode voor PMZ-projectvoorstellen liep tot 1 oktober 2003. Dit betekent dat u momenteel geen aanvragen meer kunt indienen. Voor informatie kunt u contact opnemen met:

Novem, Programma Productgerichte Milieuzorg
telefoon: 030 - 23 93 640
email:
pmz@novem.nl

 

PMZ 2003: voor wie?
Welke projecten en hoeveel subsidie?
Welke kosten worden gesubsidieerd?
Hoe sluit PMZ aan bij andere zorgsystemen?
Wat is de PMZ-focus in 2003?
Wat houdt Kennisverspreiding in?
Hoe dient u een subsidieaanvraag in?
Hoe wordt een projectaanvraag beoordeeld?
Welke verplichtingen heeft u als u PMZ-subsidie ontvangt?

PMZ 2003: voor wie?
Het subsidieprogramma ‘Stimulering Productgerichte Milieuzorg 2003’ geeft financiële ondersteuning aan bedrijven die de milieubelasting van hun producten structureel willen verminderen door de concrete ontwikkeling van PMZ. Ook intermediaire organisaties komen voor subsidie uit PMZ 2003 in aanmerking, als zij groepen bedrijven willen helpen bij het ontwikkelen van PMZ. Denk hierbij aan brancheorganisaties, Kamers van Koophandel en Milieudiensten.


Welke projecten en hoeveel subsidie?
Binnen de regeling PMZ 2003 kunt u subsidie aanvragen voor een industrieel onderzoeksproject. Een dergelijk project omvat de ontwikkeling of aanmerkelijke verbetering van een productgericht milieuzorgsysteem voor het eigen bedrijf, andere leden van de eigen intermediaire organisatie of andere bedrijven in de keten. De maximale looptijd van een industrieel onderzoeksproject is twee jaar. De kosten waarvoor subsidie kan worden verkregen, worden voor maximaal 50% vergoed. Het maximum subsidiebedrag is afhankelijk van het type aanvrager.

Aanvrager Maximale subsidie
Intermediaire organisatie € 75.000,-
Onderneming € 65.000,-

Voor 2003 is een budget beschikbaar van € 1.000.000,-

Welke kosten worden gesubsidieerd?
Binnen het subsidieprogramma PMZ kunt u subsidie krijgen voor de volgende kosten:

  • loonkosten van personeel dat direct betrokken is bij de uitvoering van het project;
  • aan derden verschuldigde kosten voor diensten die voor de uitvoering van het project zijn verleend.

Hoe sluit PMZ aan bij andere zorgsystemen?
Bij de uitvoering van PMZ spelen doorgaans vrijwel alle afdelingen van uw organisatie een rol: van R&D en inkoop, via productie tot verkoop. PMZ kan al een onderdeel zijn van het milieuzorgsysteem volgens ISO 14001 en EG EMAS. Het kan ook alsnog worden geïntegreerd in deze of andere kwaliteits-, milieu- en/of arbozorgsystemen. Daarnaast is het mogelijk om een eigen, op uw bedrijf toegespitst PMZ-systeem op te zetten. Hiertoe kunt u ter ondersteuning bijvoorbeeld een checklist, matrix, handleiding, website of software (laten) maken. Een andere mogelijkheid is om PMZ in te passen in een bestaand handboek of in bestaande administratie- en registratiesystemen.


Wat is de PMZ-focus in 2003?
PMZ 2003 is bestemd voor projecten die zich richten op de ontwikkeling of aanmerkelijke verbetering van productgerichte milieuzorg. PMZ geeft financiële ondersteuning aan bedrijven of intermediaire organisaties.

In het bedrijfsleven hebben projecten voorkeur:

  • die samenwerking tussen ondernemingen in de keten tot stand willen brengen of die productgerichte milieuzorg willen inbedden in andere samenwerkingsverbanden in de keten;
  • waarbij de nadruk ligt op uitbreiding van een bestaand milieuzorgsysteem met PMZ, en dan nog het liefst in het kader van ISO 14001 of EG EMAS;
  • waarbij het valideren van productinformatie volgens EMAS,of het inventariseren van de gevaarlijke eigenschappen van stoffen in producten en het uitdragen van de kennis hierover centraal staat;
  • waarbij uw verslag doet van uw activiteiten op het gebied van PMZ, bijvoorbeeld in uw milieujaarverslag;
  • waarin u een algemeen PMZ-model toespitst op uw bedrijf.

Voor een intermediaire organisatie geldt dat projecten voorkeur hebben die een hele doelgroep helpen met het bedrijfsspecifiek maken van een algemeen PMZ-model. Ook is het betrekken van de gemeentelijke of provinciale overheid bij het ontwikkelen van productgerichte milieuzorg een pluspunt bij de honorering van een subsidieaanvraag.


Wat houdt Kennisverspreiding in?
Met het subsidieprogramma Stimulering Productgerichte Milieuzorg wil de overheid de toepassing van PMZ in Nederland bevorderen. De wijze waarop u de kennis over uw project gaat verspreiden, maakt dan ook een belangrijk onderdeel uit van de beoordeling van uw subsidieaanvraag. In ieder geval dient u een openbaar eindrapport van uw project te maken. Tevens dient u medewerking te verlenen aan het overzicht dat Novem maakt van de projecten die in het kader van het subsidieprogramma ondersteuning ontvangen. Zie de rubriek Projecten op deze site.


Hoe dient u een subsidieaanvraag in?
U kunt op twee manieren een subsidieaanvraag indienen, op een informele- en op een formele wijze.

Informele procedure
Middels het formulier 'PMZ 2003 melding projectidee' kunt u uw projectidee informeel aan Novem voorleggen. Na het insturen van uw projectidee zal een medewerker van Novem contact met u opnemen om te bespreken wat u van het subsidieprogramma Productgerichte Milieuzorg 2003 kunt verwachten. De informele melding is echter geen subsidieaanvraag. Op basis van deze melding worden dan ook geen beslissingen genomen.

Formele procedure
U kunt ook direct een subsidieaanvraag indienen. Subsidieaanvragen dienen per post te worden ingediend bij Novem te Utrecht. Voor de subsidieaanvraag dient u gebruik maken te maken van een aanvraagformulier. Dit aanvraagformulier bestaat uit twee delen:
1. een 'algemeen onderdeel' en
2. een op PMZ toegesneden onderdeel 'projectbeschrijving'.

Hoe u het aanvraagformulier op de juiste wijze invult, kunt u lezen in het document 'leidraad invullen aanvraagformulier'.


Hoe wordt een projectaanvraag beoordeeld?
Bij de beoordeling van een project kijken we naar de volgende aspecten:

  • de mate waarin de drie kenmerken van PMZ zijn opgenomen;
  • de slaagkans;
  • de oorspronkelijkheid;
  • de betekenis van de beoogde resultaten voor anderen;
  • de effectiviteit van kennisverspreiding.

Welke verplichtingen heeft u als u PMZ-subsidie ontvangt?
Als u PMZ-subsidie aanvaardt, heeft u een aantal verplichtingen. De belangrijkste op een rij.

  • Rapportage
    U dient halfjaarlijks een inhoudelijke en financiële tussenrapportage bij Novem in (zie het Novem Rapportageformulier). Bij de projectafronding moet u een openbaar eindrapport maken, waarin de resultaten vermeld staan. Hierbij hoeft u geen vertrouwelijke bedrijfsinformatie te geven.
  • Contractormeeting
    U neemt deel aan, door Novem georganiseerde, contractormeetings. Dit zijn bijeenkomsten die twee keer per jaar plaatsvinden. Primair doel van de bijeenkomsten is kennis en ervaring over productgerichte milieuzorg uitwisselen tussen de verschillende deelnemers aan het PMZ-programma.
  • Monitoring
    U werkt mee aan een evaluatieonderzoek, ingesteld door de Minister van VROM. Ook monitoring van de ontwikkeling en implementatie van het PMZ-systeem na afloop van uw project valt hieronder.
  • Openbare projectsamenvatting
    U moet een openbare projectsamenvatting, ten behoeve van externe communicatie, opstellen. Twee weken na de subsidieverlening verstrekt u deze aan de Minister van VROM. Deze teksten worden ook op de website www.pmz.novem.nl geplaatst.
  • Informatie over en resultaten van uw project
    Na subsidietoekenning zal Novem informatie, zoals bijvoorbeeld de kerngegevens van uw project, bekendmaken. Novem publiceert jaarlijks een overzicht van gehonoreerde projecten op internet. Na afronding van uw project kunnen zowel u als Novem vrij (en kosteloos) gebruik maken van de ontwikkelde kennis en ervaring. Ook de verspreiding van deze informatie, met uitzondering van vertrouwelijke bedrijfsgegevens, is vrij.
  • Overige voorwaarden
    Daarnaast kunnen er nog andere voorwaarden aan de subsidieverlening worden verbonden, zoals het instellen van een begeleidingscommissie.

 

Novem, Programma Productgerichte Milieuzorg
Postbus 8242
3503 RE UTRECHT
telefoon: 030 - 23 93 640
fax: 030 - 23 16 7 01
email: pmz@novem.nl


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

inhoudelijke en financiele voortgangsrapportage
format projectsamenvatting
richtlijnen eindrapport



Subsidie   Projecten   Formulieren   Relevante info   Contact   Zoek