Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu home zoeken sitemap contact english
Home

Home · Specials · Duurzaam ondernemen voor en door overheden · Thema's · Duurzaam ondernemen bij bedrijven · Projecten · Handreiking Duurzaamheid als leergebied
Thema's Print deze paginaStuur pagina doorVoeg pagina toe aan favorieten


14-04-2004 Rol van Novem:
Handreiking Duurzaamheid als leergebied

Een handreiking helpt docenten in het landbouwonderwijs (MAO en HAO) om duurzaamheid als leergebied te integreren in hun lessen.

Doel
Ontwikkelen van duurzaamheid als leergebied. Op termijn integratie van duurzaamheid in het curriculum van de AOC- en HAO-instellingen. Handreiking voor het verduurzamen van het landbouwonderwijs.

Inhoud
In opdracht van de Directie Wetenschap en Kennis (DWK) van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft een projectteam een handreiking ontwikkeld. Daarmee wordt het voor docenten gemakkelijker om van duurzame ontwikkeling een vast onderdeel van het vak te maken.
Docenten, studenten en leerlingen van de HAS Den Bosch en het AOC Wellantcollege brainstormden tijdens een werkplaats over het materiaal dat in de handreiking opgenomen zou moeten worden. In het boek zijn themahoofdstukken opgenomen: wat versta je onder duurzaamheid, waarden en normen, onderwijsmethodiek, voorbeelden van duurzame ontwikkelingen in de praktijk, wat is er in de school aan organisatie en structuur nodig en de noodzakelijke kennis en vaardigheden bij docenten en leerlingen.
Het projectteam onderzocht ook hoe onderwijsinstellingen hun weg kunnen vinden naar de LNV-onderzoeksinstellingen en hoe de ontwikkelde kennis over duurzame ontwikkeling toegankelijker  gemaakt kan worden voor het onderwijs. Er zijn twee studiedagen georganiseerd met docenten en vertegenwoordigers van de onderzoeksinstellingen van de Wageningen Universiteit. Bevindingen daaruit zijn verwerkt in het rapport ‘Signaleringen voor het LNV-beleid’.

Resultaten
Rapport en verslag van de werkplaats en de studiedagen. Signaleringen LNV-beleid en de Handreiking. Of deze daadwerkelijk invloed heeft op het veranderproces richting duurzame ontwikkeling valt bij afsluiting van dit project nog niet te meten.

Projectleider

Dhr Frans Verberne (Adviesbureau ETC)

Deelnemers
AOC Wellantcollege, ETC, PTC+ (Practical Training Centre voor de agrarische sector), HAS Den Bosch, onderwijsadviesbureau APS

Financiering
Ministerie van LNV

Looptijd

April 2002 - april 2004

Contactpersoon
Dhr Co van den Boogert (AOC Wellantcollege)
(030) 6341734 / (06) 12 60 97 43
jvanden.boogert@wellant.nl

Meer informatie
www.groenonderwijs.nl


 

 



Zoeken binnen SenterNovem
U kunt hier zoeken op sector en/of onderwerp. Indien u de zoekactie wilt verfijnen kunt u ook een trefwoord invoeren.

en of

Uitgebreid zoekenZoeken


Terug

'Met preventie naar duurzaam ondernemen' is een programma voor en door overheden. Het is een gezamenlijk initiatief van IPO, VNG, UvW, VROM en EZ. SenterNovem ondersteunt de overheden in de uitvoering van het programma

Achtergrond   Nieuws   Agenda   Thema's   Projecten   Subsidie   Contact   Disclaimer
Alle rechten voorbehouden. © Novem