Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu home zoeken sitemap contact english

Home > NEO 2003: Hybrideketel biedt ongekend rendement
Titel - Publicaties Print deze paginaStuur pagina doorVoeg pagina toe aan favorieten

09-01-2004
NEO 2003: Hybrideketel biedt ongekend rendement

HYBRIDEKETEL BIEDT ONGEKEND RENDEMENT

Twintig tot veertig procent zuiniger dan de beste HR-ketel, even compact en hooguit vijftien procent duurder. Gastec Technology uit Apeldoorn ontwikkelde de hybride verwarmingsketel voor zowel bestaande als nieuwbouwwoningen. Het nieuwe concept, resultaat van drie jaar research, combineert op slimme wijze een HR-ketel met een kleine warmtepomp.

Het rendement van de huidige HR-ketel bedraagt 107 procent. De HR-ketel bestaat vijftien jaar en is inmiddels uitontwikkeld. Hogere rendementen zijn alleen met zeer hoge kosten realiseerbaar. De warmtepomp is een aantrekkelijk alternatief, maar alleen voor nieuwbouw. Voor de CV-vervangingsmarkt is de warmtepomp vanwege de vereiste grote radiatoren ongeschikt. Bovendien is de warmtepomp nog steeds te groot en extreem duur.

Gastec ontwikkelde de hybride ketel met speciale simulatieprogramma's en met steun van het NEO-programma van Novem. De kleine en goedkope warmtepomp levert het overgrote deel van de warmte. De HR-ketel vangt de piekvraag op. Baanbrekend in het concept zijn de intelligente regeling, de mogelijke integratie van onder andere warmtewisselaars van beide apparaten en het gebruik van bestaande infrastructuur, zoals radiatoren en rookgaskanalen voor de aanzuiging van buitenlucht. Voor de hybride ketel zijn alleen algemeen verkrijgbare onderdelen gebruikt. Door zijn lage prijs en hoge rendement (minimaal 127 procent, met extra investeringen zelfs 147 procent) verdient de ketel zich in vijf jaar terug.

Gastec wil de nieuwe ketel samen met ketelfabrikanten op de markt brengen. Het ontwerp biedt fabrikanten de ruimte om de ontwikkelde technologie optimaal te integreren in het eigen ketelconcept. Gastec Technology is met verschillende vooraanstaande Nederlandse en Europese ketelfabrikanten in gesprek.

CV-ketels gaan vijftien jaar mee. De Nederlandse vervangingsmarkt omvat jaarlijks 350.000 ketels, de nieuwbouwmarkt 50.000. Het gebruik van bestaande onderdelen maakt de ketel ook voor de installatiebranche zeer aantrekkelijk, want de hybride ketel kan zonder speciale aanpassingen op de plaats van de oude CV-ketel gemonteerd worden.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met de heer L. Leijdsman, Gastec Technology BV, telefoonnummer 055 5393 362, E-mail ln@gastec.nl.

NEO programma

Het programma NEO (Nieuw Energie Onderzoek) richt zich op nieuwe ideeën en niet-conventioneel onderzoek om de Nederlandse energiehuishouding te verduurzamen. Neem voor meer informatie over NEO contact op met Novem. Telefoonnummer: 030-2393 418, e-mail: neo@novem.nl of via internet: www.neo.novem.nl.

aanvragen NEO 2003: Hybrideketel biedt ongekend rendement
Titel - Zoeken

U kunt hier zoeken op sector en/of onderwerp.
Indien u de zoekactie wilt verfijnen kunt u ook een trefwoord invoeren.
Wanneer u nog meer zoekregels (bijvoorbeeld datum) wilt invullen kunt u ook uitgebreid zoeken

en of
Zoeken

Terug
Mijn Novem | Nieuws | Agenda | Specials | Projecten | Uw sector | Onderwerpen | Over Novem | Subsidies | Publicaties