Novem- Nederlandse Oragnisatie voor Energie en Milieu zoeken sitemap contact english
logo Novem
Mijn Novem
Nieuws
Agenda
Specials
Projecten
Uw sector
Onderwerpen
Over Novem
Subsidies
Publicaties

Introductie
Nieuws
Agenda
Aanpak
Woningbouw
Utiliteitsbouw
Hulpmiddelen
Binnenklimaat
Energiepakketten
EPC en DuBo
Termen Definities
Literatuur
Oplossingen
Projecten
Subsidie
Handhaving
Contact
home  ·  Specials ·  Nieuwbouw en EPN ·  Utiliteitsbouw ·  EPL Utiliteitsbouw
Print deze pagina Stuur pagina door Voeg pagina toe aan favorieten
Utiliteitsbouw


05-06-2003
EPL Utiliteitsbouw
EPL Utiliteitsbouw haalbaar en wenselijk?

De Energie Prestatie op Locatie (EPL) is een maat voor de CO2 -emissie als gevolg van het energiegebruik op een bebouwde locatie. De EPL is een instrument waarmee gemeenten energiezuinig bouwen kunnen stimuleren zonder specifieke kennis van zaken te hebben. Momenteel geldt de EPL alleen voor woonwijken. Een sector waar nog de nodige maatregelen zijn te treffen is de utiliteit. Voorgesteld is om de om de EPL ook geschikt te maken voor de utiliteit.
In opdracht van Novem is door CE onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en wenselijkheid van een EPL voor utiliteitsbouw. De resultaten zijn terug te vinden in de publicatie die hier te downloaden is. Hieronder volgt een samenvatting van het onderzoek.

Mogelijke problemen

Wat betreft de haalbaarheid is nagegaan of toepassing van een EPL in de praktijk problemen oplevert. Een EPL ontwikkelen, is verondersteld, moet altijd mogelijk zijn. In principe kan een EPL voor iedere willekeurige locatie worden gebruikt, maar bepaalde locaties lenen zich er beter voor dan andere. Het gebruik van de EPL bij de aanleg van een kantoorlocatie is waarschijnlijk geen enkel probleem. Het terrein wordt door één of enkele projectontwikkelaars aangelegd, en voor de aanvang van de bouw is het ontwerp van het terrein al vaak bekend. Hierdoor is het voor de gemeente makkelijker om overleg met de betrokken partijen te hebben en te komen tot afspraken. Hetzelfde geldt voor winkelcentra.
Of een EPL hanteerbaar is bij de aanleg van een bedrijventerrein, is afhankelijk van de mate waarin bekend is wie zich gaan vestigen en het aantal partijen met wie moet worden overlegd. Waar de EPL bij de aanleg van bedrijventerreinen in ieder geval een sturende rol kan spelen is bij de realisatie van de energievoorziening.

Potentieel

Naar verwachting zal tussen 1999 en 2009 het vloeroppervlak op kantoorlocaties met circa 17,5 miljoen vierkante meter toenemen. Een EPL kan bij deze uitbreiding leiden tot een reductie in CO2 -emissie van 50 tot 110 kTon in het jaar 2010. Dit is respectievelijk 5% en 11% van de gestelde reductie in de Uitvoeringsnota Klimaatbeleid.

Voor winkelcentra is alleen een indicatie van het reductiepotentieel berekend. Deze indicatie geldt voor de verwachte uitbreiding aan winkelcentra in 2002 van 165.000 m2. Een EPL kan bij deze uitbreiding leiden tot een jaarlijkse reductie in CO2 -emissie van circa 0,8 tot 1,8 kTon.

Wenselijkheid

De partijen vertegenwoordigd bij de workshop (gemeentes, energiebedrijven en adviesbureaus) vinden het belangrijk dat een EPL verder wordt uitgebreid. Het is namelijk het enige instrument dat niet alleen kijkt naar energiegebruik op gebouwniveau, maar ook naar de milieubelasting van dit verbruik en wel op locatieniveau.

Vorm

De marktpartijen zijn tevreden met de vorm van de huidige EPL voor woningen, omdat deze veel keuzevrijheid geeft aan de projectontwikkelaar. Dit leidt tot economische verantwoorde maatregelen. Uitbreiding van de EPL in dezelfde lijn als de EPL voor woningen wordt daarom geadviseerd.

Verder pleitten de marktpartijen voor een generieke EPL en niet voor een EPL per type locatie (zoals een kantoorlocatie). Voor ieder willekeurige terrein kan dan een EPL worden berekend. Nadeel is dat de berekeningsmethodiek complexer wordt, hoewel de hoofdformule zoals nu gebruikt bij de EPL voor woningen gehanteerd kan blijven. Geadviseerd wordt om net als bij de meeste methodieken de EPL in stappen uit te breiden, te beginnen bij kantoren en winkels.

Tenslotte wordt geadviseerd om de EPL ook voor de industrie te laten gelden, ondanks dat de industrie al aan meerdere milieumaatregelen is gebonden. Bij de industrie komen namelijk regelmatig reststromen energie vrij en de EPL kan het nuttig gebruiken van deze stromen stimuleren.

De volledige publicatie downloaden?

U kunt hier de volledige publicatie ´Haalbaarheid en wenselijkheid EPL Utiliteitsbouw´ als PDF-bestand downloaden (grootte 221kB).


Downloaden publicatie 'Haalbaarheid en wenselijkheid EPL Utiliteitsbouw' ( PDF bestand 225k )


Nieuwsbrief september/ oktober 2003: Nieuwbouw & EPN
Waarvoor gebruikt u het programma EPC & kosten / EP Varianten?
nieuwe Europese richtlijn voor Energieprestatie
Gelijkwaardigheidsverklaringen
Novem Praktijkfestival 2003
Novem Praktijkfestival 2003
27 november: Nationale Dubo Dag 2003
Regionale workshops
Nieuwbouw en EPN
Kompas Energiebewust Wonen en Werken
GreenLight
GROEN BELEGGEN EN GROEN FINANCIEREN
Onderhoudskosten tuinkamerwoning
Veenendaal, Kender Thijssen
Den Bosch, vanLanschottoren
Amsterdam Zuid-Oost, Cisco Systems
SVB: tijdelijke stimuleringsregeling verwerking baggerspecie
Programma Mobiliteitsmanagement
NEO 2003: Subsidieregeling Nieuw energieonderzoek
Subsidieprogramma Ruimtelijke Ordening en Vervoer (RO&V)
Verslagen workshops/cursussen/symposia
Lage temperatuursystemen
Lage temperatuursystemen
Lage-temperatuursystemen
Mijn Novem    Nieuws    Agenda    Specials    Projecten    Uw sector    Onderwerpen    Over Novem    Subsidies    Publicaties