Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu home zoeken sitemap contact english
Home

Home > Specials > Duurzaam ondernemen voor en door overheden > Thema's > Duurzaam ondernemen bij overheden > Projecten > Duurzaamheid-Strategie Scan bij Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden (ZHEW)
Print deze paginaStuur pagina doorVoeg pagina toe aan favorieten


15-08-2003 Rol van Novem:
Duurzaamheid-Strategie Scan bij Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden (ZHEW)

Doelstelling
ZHEW wil handen en voeten geven aan het duurzaamheidsbeleid. Het Zuiveringsschap wil de milieuzorg uitbreiden en verbreden naar een breder zorgsysteem en wil meer inzicht verwerven in de huidige stand van zaken en concrete verbeterpunten. Met het uitvoeren van de Duurzaamheid-Strategie-Scan (DSS) wordt hier invulling aan gegeven.

Projectbeschrijving
De DSS is een instrument dat duurzaamheid concreet en meetbaar maakt. Met behulp van uitgebreide interviews aan de hand van kernelementen van de organisatie op People, Planet en Profit-gebied werd inzichtelijk gemaakt hoe ZHEW op het gebied van duurzaam ondernemen presteert. Daarvoor wordt niet alleen het beeld verkregen dat het management hiervan heeft, maar worden ook medewerkers en externe belanghebbenden (stakeholders) bij de scan betrokken. Aan de belanghebbenden wordt gevraagd welke onderwerpen zij belangrijk vinden, welke prestaties zij van ZHEW waarnemen én wat zij in de toekomst van ZHEW verwachten.

Met behulp van zogenaamde Duurzaamheid-Spiegels werd de prestatie van ZHEW geconfronteerd met de perceptie van de belanghebbenden over die prestatie. De spiegels vormden de input voor een discussie over mogelijkheden, risico’s en kansen. Het eindresultaat van de DSS was de vaststelling van de Duurzaamheid-Strategie-agenda voor de toekomst om duurzaamheid verder invulling te geven. Zo wordt gewerkt aan herkenbaar en gewaardeerd beleid.

Bij ZHEW resulteerde de doorlichting in een score van 8,8 (maximale mogelijke score is 10). ZHEW heeft de verbeterpunten in de organisatie opgepakt. Een voorbeeld: het grootste verbeterpotentieel lag bij de inkoop, met thema’s als samenwerking met leveranciers, analyse van inkooppakketten en criteria met betrekking tot de keuze van producten. ZHEW heeft daarop een medewerker aangesteld voor duurzaam inkopen, die organisatiebreed werkt aan de verbeterpunten.

Looptijd najaar 2001 – voorjaar 2002

Opdrachtgever
Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden (ZHEW)

Projectleider
dhr. A. van der Vlies
078-6397100
a.vandervlies@zhew.nl

Het project is uitgevoerd door adviesbureau BECO Groep BV.

Meer informatie
Meer informatie over het project vindt u in onderstaand artikel uit het vakblad H2O.


ZHEW doorgelicht op duurzaamheid ( PDF bestand 4086k )



Zoeken
U kunt hier zoeken op sector en/of onderwerp.
Indien u de zoekactie wilt verfijnen kunt u ook een trefwoord invoeren.
Wanneer u nog meer zoekregels wilt invullen kunt u ook uitgebreid zoeken, u komt dan in de zoekfunctionaliteit van de algemene Novem-site terecht.

en of
Zoeken

Terug
Logo Duurzaam Ondernemen
Achtergrond   Nieuws   Agenda   Thema's   Projecten   Subsidie   Contact