Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu home zoeken sitemap contact english

Home > NOx-reductie in de industrie goedkoper dan gedacht
Titel - Nieuws Print deze paginaStuur pagina doorVoeg pagina toe aan favorieten

11-03-2003
NOx-reductie in de industrie goedkoper dan gedacht

Het terugdringen van NOx emissies met behulp van Selectieve Katalytische Reductie (SCR), een nageschakelde techniek, is goedkoper dan gedacht. Uit 9 projecten die met steun van het Novem-programma RLB (Reductie Luchtemissies Bedrijven) zijn uitgevoerd blijkt dat voor gemiddeld €1,35 een kilo smogvormend en verzurend NOx onschadelijk kan worden gemaakt. De ervaringen uit de 9 projecten bij bedrijven als Shell, Corus en DOW zijn samengevat in een brochure die onlangs verscheen.

Tot voor kort was er weinig ervaring met NOx-reductie via SCR.En dat terwijl de reductiedoelstelling voor de Nederlandse industrie fors zijn: in 2010 moet de uitstoot gehalveerd zijn ten opzichte van 1990. De overheid stelde daarom via het programma RLB tussen 1996 en 2001 subsidie beschikbaar om praktijkervaring op te doen met de technologie. De ervaringen waren wisselend. In drie projecten waren er technische problemen. Bedrijven kunnen de technologie niet zo van de plank implementeren, maar moeten deze afstemmen op de situatie ter plekke.

De conclusie uit de 9 projecten is dat de SCR technologie relatief goedkoop is, over het algemeen betrouwbaar is, goed is in te passen in het bedrijfsproces en last but not least grote reducties oplevert: de installaties in de 9 projecten bleken gemiddeld 86% van de oorspronkelijke NOx uitstoot terug te dringen, oftewel 3523 ton per jaar.

De ervaringen uit de RLB-projecten met de SCR-technologie zullen van grote waarde zijn voor het toekomstige systeem van verhandelbare NOx-emissierechten.

De brochure "Nageschakelde NOx-reductie in de industrie" is gratis op te vragen bij publicatiecentrum@novem.nl of per fax 046-4528260 o.v.v. code 3RLB-02.01. U kunt hem onderaan deze bladzijde ook downloaden.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Noot aan de redactie, niet bestemd voor publicatie.

Meer informatie kunt u verkrijgen bij:

Astrid Hamer, communicatie adviseur Novem, telefoon 030-2393730,

e-mai:l a.hamer@novem.nl

of Teun Bolder, programma RLB, telefoon 030-2393594, t.bolder@novem.nl


Brochure 'Nageschakelde NOx-reductie in de industrie. Resultaten van het programma Reductie Luchtemissies Bedrijven'. ( PDF bestand 3926k )



Titel - Zoeken

U kunt hier zoeken op sector en/of onderwerp.
Indien u de zoekactie wilt verfijnen kunt u ook een trefwoord invoeren.
Wanneer u nog meer zoekregels (bijvoorbeeld datum) wilt invullen kunt u ook uitgebreid zoeken

en of
Zoeken

Terug
Mijn Novem | Nieuws | Agenda | Specials | Projecten | Uw sector | Onderwerpen | Over Novem | Subsidies | Publicaties