Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu home zoeken sitemap contact english
Home

Home > Specials > Duurzaam ondernemen, voor en door overheden > Thema's > Maatschappelijk verantwoord consumeren > Projecten > Veluwe Ranger, natuurlijk gastheerschap
Print deze paginaStuur pagina doorVoeg pagina toe aan favorieten


21-11-2002 Rol van Novem:
Veluwe Ranger, natuurlijk gastheerschap
vlinder groot.jpg

Looptijd 2001 tot heden

Projectleider
Bureau Veluwe Ranger, 026 – 446 11 68

Betrokken partijen
de Groene Alliantie bestaande uit

  • provincie en gemeenten
  • Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en andere terreinbeherende organisaties
  • Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme, Recron en ANWB
  • IVN Consulentschap Gelderland (projectmanagement)
  • Financiering komt van de EU, provincie Gelderland en van individuele toeristen en recreanten.

Doelstelling
Het doel van de Veluwe Ranger is om op duurzame wijze de mogelijkheden voor natuurbeleving op de Veluwe te stimuleren en exploitabel te maken. De achterliggende gedachte is dat bezoekers door een positieve natuurervaring meer respect krijgen voor de natuur. Verder hoopt het Bureau Veluwe Ranger (BVR) meer vernieuwende duurzame recreatievormen op de Veluwe te ontwikkelen die aansluiten bij de behoeften van recreanten en het toeristisch-recreatief bedrijfsleven.

Projectbeschrijving
In Gelderland wordt met de 'Veluwe Ranger' een nieuwe invulling gegeven aan de vertrouwde boswandeling. Bureau Veluwe Ranger bevordert samen met natuurorganisaties en recreatieondernemers natuurgerichte recreatie op de Veluwe. Niet de kennis staat centraal, maar het verrassend beleven van de natuur. Nieuw is ook dat recreanten marktconforme tarieven gaan betalen voor natuuractiviteiten. Het concept van de ranger is overgewaaid uit de Verenigde Staten en Canada waar de traditionele boswachter zich al langere tijd nadrukkelijk richt op bezoekers van de nationale parken. In 2000 en 2001 zijn 21 Veluwe Rangers opgeleid. BVR organiseert verschillende activiteiten, van avondwandelingen tot een weekendarrangement met een natuurontdekkingstocht. Ook in het winterseizoen gaan de activiteiten gewoon door. BVR organiseert excursies voor uiteenlopende groepen recreanten, van gezinnen tot bedrijven en verstandelijke gehandicapten. Men waardeert vooral de combinatie van natuurbeleving en ontspanning. Het concept van de ranger werkt goed omdat de beleving van de recreant centraal staat en er evenwicht wordt gecreëerd tussen natuur en toerisme. Ook het draagvlak van deelnemende organisaties is volgens BVR belangrijk voor het slagen van het project. Er zijn geen directe milieueffecten van het project Veluwe Ranger. Wel kan BVR, voor zover dat binnen zijn mogelijkheden ligt, milieuwinst boeken bij het terugdringen van het toeristisch-recreatief verkeer. BVR probeert hier invulling aan te geven door samenwerking met de Veluwe Reispas, Groene Haltes en Veluwetransferia. Op een congres van Europese nationale parken heeft BVR een aanmoedigingsprijs ontvangen.

Meer informatie

 


site veluwe ranger ( Site )



Zoeken
U kunt hier zoeken op sector en/of onderwerp.
Indien u de zoekactie wilt verfijnen kunt u ook een trefwoord invoeren.
Wanneer u nog meer zoekregels wilt invullen kunt u ook uitgebreid zoeken, u komt dan in de zoekfunctionaliteit van de algemene Novem-site terecht.

en of
Zoeken

Terug
Logo Duurzaam Ondernemen
Achtergrond   Nieuws   Agenda   Thema's   Subsidie   Contact