Nieuws

Nieuwsbrieven
Archief

Agenda

Vraag en Antwoord

Milieu-specificaties

Inkopen en Aanbesteding

Achtergrond

Deelname

Links

Contact
Duurzaam Inkopen
Specials  .  Duurzaam Inkopen  .  Nieuws  .  Assen en Alkmaar winnen Duurzaam Inkopen Prijs 2003 >
Nieuws                                                                                                                             Print deze paginaStuur doorVoeg toe aan favorieten

 
25-11-2003
Assen en Alkmaar winnen Duurzaam Inkopen Prijs 2003

Staatssecretaris Van Gennip van EZ heeft woensdag 18 november aan de gemeente Assen en de gemeente Alkmaar de Duurzaam Inkopen Prijs 2003 uitgereikt. Vertegenwoordigers van VNG, het project Professioneel Inkopen en Aanbesteden (PIA), de Stichting Natuur & Milieu en het ministerie van VROM namen deel in de jury. Vijf inzendingen werden genomineerd en uiteindelijk kregen hiervan twee een prijs.

De eerste prijs was voor de gemeente Assen als initiatiefnemer voor het project 'Liberalisering Energiemarkt Drenthe'. In samenwerking met 10 andere Drentse gemeenten en de provincie Drente gaat deze gemeente groene stroom inkopen. Dit in eerste instantie bij de deelnemende gemeenten zelf, maar later ook bij waterschappen, scholen, huishoudens, buurthuizen en bedrijven. Daarnaast gaan de verschillende overheden samen met particuliere opdrachtgevers enkele 'zonne-energie'-projecten starten. Bovendien is in het project aandacht voor educatie, koude- en warmteopslag en warmtepompen, waterkracht, biomassa, een zoncentrale en nog meer. De milieuwinst wordt gekwantificeerd en is aanzienlijk; deze bedraagt naast de levering van groen stroom gedurende de contractsperiode van vijf jaar een bespring van tenminste 8.750.000 kWh elektriciteit en vanaf het moment dat het contract afloopt een structurele besparing van 3.000.000 kWh/jaar. Met name de intentie om in de toekomst ook andere producten en diensten gezamenlijk duurzaam in te kopen en aan te besteden en de uitstraling van het project op andere- (semi-)-overheidsorganisaties gaf de doorslag om Assen als winnaar te selecteren.

De tweede prijs ging naar de gemeente Alkmaar voor haar initiatief om bij de inkoop van kantoorapparatuur en de aanbesteding van bedrijfskleding en Openbaar Vervoer milieuaspecten waar mogelijk te integreren. Met name interessant aan dit initiatitief was de zeer nauwe samenwerking tussen de milieu- en de inkoopafdeling, waardoor milieu een volwaardige prijs in het inkooptraject krijgt. Het feit dat de betrokken medewerkers bereid zijn als voorbeeld te dienen voor andere overheden was één van de redenen om de prijs toe te kennen. Het initiatief verdient dan ook brede navolging.

/13584b.jpg

 

  Klik hier voor de speech van staatssecretaris Van Gennip, ( Site )


terug