Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu home zoeken sitemap contact english
Home

Home > Specials > Duurzaam ondernemen voor en door overheden > Thema's > Duurzaam ondernemen > Projecten > Strooizout uit Egypte
Print deze paginaStuur pagina doorVoeg pagina toe aan favorieten


20-02-2004 Rol van Novem:
Strooizout uit Egypte

Strooizout winnen in Europa is een energievretend proces. Strooizout uit Egypte zou een energiezuinig en duurzaam alternatief kunnen zijn.

Doel

Energiewinst behalen door het importeren van zongedroogd strooizout uit Egypte. Onderzoeken welke stappen verschillende partijen in Zeeland moeten doen in dit proces waarbij duurzaamheid centraal staat.

Inhoud
In opdracht van de provincie Zeeland inventariseren Syntens en Hogeschool Zeeland op basis van eco-indicatoren welke verschillende productketens van strooizout er zijn. Ook wordt geïnventariseerd welk strooizout in Nederland en specifiek in Zeeland in gebruik is. Er worden drie levenscyclusanalyses (LCA’s) uitgevoerd: op het nu gebruikte strooizout (steenzout uit Hengelo en mijnzout uit Duitsland) en een nieuw alternatief, zongedroogd strooizout uit Egypte. Het onderzoek gaat over de duurzaamheidaspecten van alle zoutsoorten, de technische aspecten van de inzet van dit zout op de wegen in Zeelland en de economische en logistieke aspecten. Bij het Egyptische zout komen daarnaast specifieke aandachtspunten zoals sociale en ecologische aspecten (biodiversiteit) aan bod. Het gehele leerproces wordt vastgelegd. Verder wordt gewerkt aan het verstevigen van samenwerkingsverbanden tussen provincie, bedrijfsleven en kennisinstellingen op het gebied van strooizout.

Resultaat
Rapport haalbaarheidsonderzoek, laboratoriumproeven; samenwerkingsverbanden.

Projectleider
Dhr Richard van Bremen (provincie Zeeland)


Deelnemers
Provincie Zeeland, Colsen BV, Syntens, Hogeschool Zeeland

Financiering
Provincie Zeeland (Met preventie naar duurzaam ondernemen)
, Novem, bedrijfsleven

Looptijd

December 2003 – juli 2004

Contactpersoon
Dhr Richard van Bremen (provincie Zeeland)
(0118) 63 19 41
ram.v.bremen@zeeland.nl

 


illustratie ( Algemeen 76k )
illustratie ( Algemeen 241k )Zoeken
U kunt hier zoeken op sector en/of onderwerp.
Indien u de zoekactie wilt verfijnen kunt u ook een trefwoord invoeren.
Wanneer u nog meer zoekregels wilt invullen kunt u ook uitgebreid zoeken, u komt dan in de zoekfunctionaliteit van de algemene Novem-site terecht.

en of
Zoeken

Terug
Logo Duurzaam Ondernemen
Achtergrond   Nieuws   Agenda   Thema's   Projecten   Subsidie   Contact   Disclaimer

Alle rechten voorbehouden. © Novem