Vooraankondiging
Begin oktober organiseert de gemeente Almere samen met Novem een minisymposium over BAEI en Duurzame energie in Almere Poort. Dit symposium zal volledig in het teken staan van de succesvolle toepassing van de procedure Besluit aanleg energie-infrastuctuur (BAEI) in Almere Poort.
Op 1 mei 2001 is het Besluit aanleg energie-infrastructuur (BAEI) in werking getreden. Dit besluit maakt het mogelijk dat de aanleg van energie-infrastructuur ook aan andere partijen dan de exclusieve netbeheerder van een bepaald gebied wordt gegund. Dit minisymposium is daarom interessant voor bestuurders en beleidmakers van gemeenten en vertegenwoordigers uit de energiebranche. Het programma zal bestaan uit lezingen over het overheidsbeleid ten aanzien van de aanleg energie-infrastructuur, de BAEI, de toepassing ervan in de praktijk en natuurlijk de behaalde resultaten. Ook krijgen de genodigden de kans om vragen te stellen tijdens een forum.
De aanleiding van dit symposium is de succesvolle inhoudelijke afronding van de eerste tender voor de aanleg van de energie-infrastructuur van Almere Poort. De energie voor Almere Poort wordt geleverd door een nieuw te bouwen biomassacentrale die stroom en warmte gaat leveren voor het hele stadsdeel. Hierdoor kan een voor Nederlandse begrippen ongekend hoge CO2-reductie van maar liefst 90 procent worden gerealiseerd.
De gunning van de energievoorziening is op bijzondere wijze verlopen. Al voordat het BAEI in werking trad, liep er een pilot Innovatief Aanbesteden (IA) van het ministerie van Economische Zaken. In 1999 heeft Almere dit IA-traject als enige gemeente volledig doorlopen, voor de energievoorziening van het nieuwe stadsdeel Almere Poort. Deze eerste tender voor de aanleg van de energie-infrastructuur van Almere Poort was inhoudelijk een succes. Er werden twee goede aanbiedingen gedaan. Maar toen het BAEI officieel in werking trad, bleek de procedure niet volgens de richtlijnen van het BAEI te zijn gevolgd. De uitkomst van de pilot werd dan ook ongeldig verklaard. Desondanks heeft de gemeente Almere besloten een nieuwe procedure te starten. Met als resultaat dat de realisatie van de energievoorziening in Almere Poort is gegund aan NUON. De door de gemeente Almere in het programma van eisen vastgelegde CO2-reductie van 50 procent wordt dus ruimschoots gehaald. Ook een andere aanbieder (Essent) bood veel meer dan Almere had gevraagd.