Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft EUR 492.000 subsidie toegekend aan 22 projecten, die erop gericht zijn de uitstoot van CO2 veroorzaakt door autoverkeer terug te dringen. De 19 Nederlandse gemeenten waar de 22 projecten uitgevoerd worden maken plannen voor de herinrichting van wijken, die kunnen leiden tot gemiddeld 7% minder uitstoot door autoverkeer. Daarnaast verbeteren de projecten ook de verkeersveiligheid en de geluidsoverlast in de wijken.
Verbetering van de leefomgeving
De plannen worden met behulp van de door Novem ontwikkelde concepten "Vervoersprestatie op Locatie" en "Langzaam Rijden Gaat Sneller" gemaakt.
50 Gemeenten hebben de afgelopen jaren ervaring opgedaan met de concepten. Onderzoek toont aan dat toepassing van de plannen niet alleen leidt tot CO2-reductie, maar ook een positieve bijdrage levert aan de verkeersveiligheid, geluidsoverlast en aan de diversiteit van de wijk
|
CO2-reductie
De gemeenten maken plannen voor een energie-efficiënte inrichting van nieuwbouwwijken of voor de herstructurering van bestaande wijken. Na daadwerkelijke toepassing van de plannen zal de uitstoot van CO2 in de plangebieden met gemiddeld 7% afnemen. Deze afname geldt ook voor de daaropvolgende jaren, zolang de inrichting van de wijk gehandhaafd blijft.
Verkeer en RO werken samen
De ontwikkeling van de plannen gebeurt door verkeerskundigen en planologen samen, zodat de gevolgen van de ruimtelijke ordening voor het verkeer direct inzichtelijk zijn. Er worden een aantal ontwerpen geschetst, waarna de keuze, onderbouwd met een indicatie van de CO2-reductie, aan het gemeentebestuur wordt voorgelegd.
Van beleid naar realisatie
Concepten als "Vervoersprestatie op Locatie" en "Langzaam Rijden Gaat Sneller" bieden gemeenten concrete handvaten om beleidsvoornemens gericht op verbetering van de leefbaarheid ook daadwerkelijk te realiseren.
Meer informatie
Voor meer informatie over de instrumenten "Langzaam Rijden Gaat Sneller" en "Vervoerprestatie op Locatie" kunt u vinden op www.ebit.novem.nl/programma. Voor informatie over het subsidieprogramma en voor een overzicht van de lopende projecten kunt u contact opnemen met Suzan Reitsma, telefoon 030-2393712.