Novem- Nederlandse Oragnisatie voor Energie en Milieu zoeken sitemap contact english
logo Novem
Mijn Novem
Nieuws
Agenda
Specials
Projecten
Uw sector
Onderwerpen
Over Novem
Subsidies
Publicaties

Introductie
Nieuws
Agenda
Aanpak
Bestaande Bouw
Nieuwbouw
Oplossingen
Projecten
Bestaande Bouw
Nieuwbouw
Ambitie
Realisatie
Subsidie
Contact
home  ·  Specials ·  Stedelijke Vernieuwing ·  Projecten ·  Nieuwbouw ·  Realisatie ·  Lelystad, De Landerijen
Print deze pagina Stuur pagina door Voeg pagina toe aan favorieten

datum: 26-03-2003 Rol van Novem: OEI
Lelystad, De Landerijen
Lelystad-th.gif

Met dit project heeft de gemeente Lelystad heeft de EPL-prijs 2001 gewonnen. Meer informatie: Winnaar EPL-prijs 2001.

Het ontwikkelingstraject van De Landerijen is in 1998 gestart. Na gesprekken met WNF is vanuit de afdeling milieu en de projectleider een hoge energie-ambitie geformuleerd. Vervolgens zijn een stedenbouwkundig plan, een woningbouwprogramma, een beeldkwaliteitsplan en een bestemmingsplan opgesteld. De structuurvisie en het stedenbouwkundig ontwerp zijn afkomstig van Kraayvanger urbis. De energie- en duurzaamheidsvisies zijn opgesteld door W/E adviseurs. NUON en GAMOG zijn betrokken geweest bij het bepalen van de energie-infrastructuur op basis van de energievisie.
Uitkomst van dit alles is dat in De Landerijen 1600 woningen gebouwd gaan worden, waarvan de helft wordt aangesloten op gas en de andere helft op warmte. Het warmtenet wordt grotendeels gevoed met warmte uit een biomassacentrale en daarnaast een kleiner aandeel warmte uit een wk-gasmotor en hulpketels op aardgas. De biomassacentrale is op initiatief van NUON geplaatst. De ontwikkeling daarvan was al begonnen voordat er concreet sprake was van De Landerijen. Het plangebied was destijds wel opgenomen in een concessiegebied. De biomassa is afkomstig van de energieplantages die langs de A6 aangelegd zijn. Samen met snoeiafval uit de stad is dat voldoende om de centrale te laten functioneren. De transportafstanden naar de centrale zijn bijgevolg kort.

Biomassa.jpg
Biomassa

Met NUON wordt nog onderhandeld over de plaatsing van windturbines. De gemeente schat de realisatiekans op meer dan 75%. De windturbines zullen in een lijnopstelling langs de A6 worden opgesteld, in de locatie grenzend aan De Landerijen. Ze zullen de volledige elektriciteitsbehoefte van De Landerijen gaan dekken. Behalve dat De Landerijen een geografische binding heeft met de windturbines, komt er ook een administratieve koppeling. De constructie waar nu de gedachten naar uitgaat is een eenmalige vergoeding die de kopers van een kavel betalen voor de levering van duurzaam opgewekte elektriciteit, voor dertig jaar.

De gemeente meldt als bijzonderheid de grote schaal waarop het WNF-logo is verkregen. Wat aanvankelijk als te ambitieus werd gezien blijkt nu toch door integrale aanpak en doorzettingsvermogen te realiseren. Lastig vindt de gemeente de vraag hoe de kavelbouw zodanig gestuurd kan worden dat ook daar de gemeentelijke uitgangspunten worden gerealiseerd. Van rijkswege is er geen mogelijkheid om bij particuliere bouwers de duurzaamheids-eisen af te dwingen. Dat zal naar verwachting van de gemeente in de toekomst een groeiend probleem worden, aangezien de vraag naar kavels waarop zelf gebouwd mag worden, flink toeneemt. De gemeente verwacht door middel van goede communicatie, voorlichting en ondersteuning de toekomstige kopers enthousiast te maken voor het realiseren van de duurzaamheidsambities.



Ook plannen van aanpak nulmetingen bruinvis en demersale vis vastgesteld (6 juni 2003)
Nulmetingen natuur- en milieu Near Shore Windpark gestart
De Raad van State heeft bezwaren tegen een windmolenpark voor de kust van Egmond aan Zee ongegrond verklaard
Nieuwsbrief Zeestroom 6 verschenen
27 november: Nationale Dubo Dag 2003
07 oktober: Regiobijeenkomst toepassen van bio-energie door gemeenten
11 september: Regiobijeenkomst toepassen van bio-energie door gemeenten
17-22 augustus 2003: 21st IIR International Congress of Refrigeration
Nieuwbouw & EPN
Stedelijke Vernieuwing
DEN: Duurzame Energie in Nederland
DE planner Nieuwbouw Woningbouw
GAVE 2003: Project Biofuel
GAVE 2003: Project ECN
Meppel, Bergierslanden
Nootdorp/Pijnacker/Rijswijk, Ypenburg/Buitenplaats
Subsidieregeling Duurzame Energie 2003
Programma Mobiliteitsmanagement
Subsidiepercentages en -bedragen
Projectcategorieën en projectduur
GAVE 2003: Waterstof in het aardgasnet
Factsheet DE-scan
GAVE 2003: GAVe-mail 2003.6
GAVE 2003: GAVe-mail international nr.6
Mijn Novem    Nieuws    Agenda    Specials    Projecten    Uw sector    Onderwerpen    Over Novem    Subsidies    Publicaties