Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu home zoeken sitemap contact english

Home > Bedrijventerreinen bieden nieuwe kansen voor duurzame energie
Titel - Nieuws Print deze paginaStuur pagina doorVoeg pagina toe aan favorieten

15-08-2003
Bedrijventerreinen bieden nieuwe kansen voor duurzame energie

Gezamenlijke toepassing van duurzame energie (DE) biedt vaak goede mogelijkheden op bedrijventerreinen. Op industrieterreinen gaat het daarbij met name om de benutting van biomassa en windenergie, op kantorenparken om energieopslag. Andere opties, zoals thermische en fotovoltaïsche zonne-energie, zijn natuurlijk ook niet uitgesloten. De rentabiliteit van deze projecten neemt doorgaans aanzienlijk toe door samenwerking. Bij windenergie geldt bovendien dat gemeenten nauwelijks meer plaatsingsvergunningen voor individuele turbines geven, terwijl ze vaak graag meedenken over, en meewerken aan collectieve projecten.

Om de mogelijkheden van collectieve bedrijfsprojecten op het gebied van duurzame energie te onderzoeken, is onlangs de DE-scan Bedrijventerreinen op de markt gekomen. Bovendien is er, in het kader van het programma Duurzame Energie in Nederland (DEN), subsidie te verkrijgen op het laten uitvoeren van zo’n scan. Pilotprojecten met de scan, uitgevoerd in Hengelo en Uden, wijzen uit dat deze om verschillende redenen een nuttig hulpmiddel is. Niet alleen levert de scan een duidelijk beeld op van de technische, juridische en financiële perspectieven van verschillende opties, door het uitvoeren van de scan ontstaat ook draagvlak, bij bedrijven en organisaties op een bedrijventerrein en bij de gemeente. De scan blijkt ook een duidelijk beeld op te leveren van de beste organisatievorm om een project vorm te geven. Inmiddels is ook in Oss en Eindhoven een DE-scan gestart. De subsidieregeling staat nog open tot half oktober.

Meer informatie over het voorbeeldproject in Hengelo bij de Stichting Duurzaam Industrieterrein Twentekanaal, de heer H.Wiendels, tel. 074-244 33 01, oisconsultancy@wxs.nl.

Meer informatie over het voorbeeldproject in Uden bij Stichting Beheer Bedrijfsterreinen Uden, de heer Cees Metselaar, telefoon 0413-33 27 95, info@2m4.nl.

Meer informatie over de DE-scan Bedrijventerreinen en de bijbehorende subsidieregeling uit het programma Duurzame Energie in Nederland (DEN) bij Novem, ir. Theo Nohlmans, tel. 046 - 420 23 28, duurzame-energie@novem.nl.

Novem voert het programma DEN uit in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Het programma moet bijdragen aan de realisatie van de overheidsdoelstelling om in 2020 tien procent van de Nederlandse energiebehoefte in te vullen met behulp van duurzame energiebronnen.


De Duurzame Energie Site, Novem ( Site )



Titel - Zoeken

U kunt hier zoeken op sector en/of onderwerp.
Indien u de zoekactie wilt verfijnen kunt u ook een trefwoord invoeren.
Wanneer u nog meer zoekregels (bijvoorbeeld datum) wilt invullen kunt u ook uitgebreid zoeken

en of
Zoeken

Terug
Mijn Novem | Nieuws | Agenda | Specials | Projecten | Uw sector | Onderwerpen | Over Novem | Subsidies | Publicaties