Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu home zoeken sitemap contact english

Home > M&T Strategische verkenningen
Titel - Publicaties Print deze paginaStuur pagina doorVoeg pagina toe aan favorieten

Strategische verkenningen

Algemene informatie

IT -toepassingen voor verbetering van procesbeheer binnen het MKB in de procesindustrie

Dematerialisatie

 

Algemene informatie

Eén van de activiteiten in het programma Milieu & Technologie is het verkennen van strategische thema's. Het kan dan gaan om hardnekkige milieuproblemen, waarvoor de bestaande oplossingen ontoereikend zijn, maar ook prille technologische ontwikkelingen die in de toekomst kunnen bijdragen aan een duurzame samenleving.

Voor het verkennen van deze thema's worden strategische trajecten opgestart. In een strategisch traject wordt in samenspraak met overheid, bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties een eerste stap gezet naar een snellere doorbraak van een duurzame technologie. De rode draad in de werkzaamheden op dit terrein is het gezamenlijk verkennen van de mogelijkheden, behoefte en kansen van een nieuw thema. Dit mondt uit in concrete gezamenlijke vervolgactiviteiten om de geïdentificeerde kansen ook daadwerkelijk te benutten (gestreefd wordt om hier een externe trekker voor te vinden). Afhankelijk van de specifieke situatie kunnen deze vervolgactiviteiten bijvoorbeeld bestaan uit het organiseren van een conferentie of workshop, het uitvoeren van verdiepend onderzoek of het initiëren van een onderzoeksprogramma.

Strategische trajecten in 2001:

  • IT-toepassingen voor verbetering van procesbeheer binnen het MKB in de procesindustrie
  • Dematerialisatie

IT-toepassingen voor verbetering van procesbeheer

binnen het MKB in de procesindustrie

Toepassingen van informatietechnologie (IT) kunnen bijdragen aan zowel economische als milieuwinst in het Midden- en Klein Bedrijf (MKB) in de procesindustrie. Een belangrijke eerste stap voor het MKB is het verbeteren van het procesbeheer. Dit blijkt uit een onderzoek van Novem, in samenwerking met de ministeries van EZ en VROM. Novem organiseert daarom in 2002 regionale praktijkbijeenkomsten voor het MKB in de voeding- en genotmiddelenindustrie en de procesindustrie. Bedrijven vertellen tijdens deze bijeenkomsten aan collega-bedrijven hoe zij IT hebben toegepast in hun procesvoering. Met de directe uitwisseling van ervaringen komt de toepassing van milieuvriendelijke IT-toepassingen een stap dichterbij.

Contactpersoon: Dick Both, e-mail: d.both@novem.nl , tel. 030-2393429, fax 030-2316491

Dematerialisatie

Dematerialisatie is een begrip dat steeds vaker opduikt in het milieubeleid. Ook in het NMP4 wordt dematerialisatie genoemd als een belangrijk instrument om het duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen te realiseren. Op dit moment bestaat nog veel onduidelijkheid over wat het begrip dematerialisatie precies inhoudt en hoe toekomstig beleid eruit zal gaan zien. In een strategisch traject dat Novem in samenwerking met het ministerie van VROM uitvoert worden de volgende activiteiten uitgevoerd:

  1. Organisatie Ronde Tafel dematerialisatie: doel is helderheid te krijgen over bruikbare definities, effecten op het verminderen van de milieudruk en wenselijke ontwikkelingen (in beleid en onderzoek). Het verslag van 16 mei 2002 kunt u hier downloaden
  2. Onderzoek naar voorbeelden van dematerialisatie: wordt dematerialisatie al bereikt binnen op duurzaamheid gerichte innovatieprojecten, en zo ja welke milieu-effecten worden dan bereikt? Een aantal voorbeelden en hun kansen en belemmeringen vindt u op deze site

  3. Dematerialisatie in convenanten? Doel is het weergeven van de stand van zaken ten aanzien van dematerialisatie bij de industrietakken die een milieuconvenant hebben afgesloten.

Belangrijke vragen hierbij zijn:

  • Is dematerialisatie voor de betreffende industrietak een goede manier om tot grootschalige milieuverbetering te komen?
  • Welke initiatieven zijn (of worden) reeds ondernomen?
  • Is er interesse (en/of draagvlak) voor afspraken over dematerialisatie in convenanten?

 

 




Titel - Zoeken

U kunt hier zoeken op sector en/of onderwerp.
Indien u de zoekactie wilt verfijnen kunt u ook een trefwoord invoeren.
Wanneer u nog meer zoekregels (bijvoorbeeld datum) wilt invullen kunt u ook uitgebreid zoeken

en of
Zoeken

Terug
Mijn Novem | Nieuws | Agenda | Specials | Projecten | Uw sector | Onderwerpen | Over Novem | Subsidies | Publicaties