Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu home zoeken sitemap contact english

Home > Nieuwsbrief december 2002 (Gebiedsgerichte aanpak)
Titel - Nieuws Print deze paginaStuur pagina doorVoeg pagina toe aan favorieten

18-12-2002
Nieuwsbrief december 2002 (Gebiedsgerichte aanpak)

Optimale Energie Infrastructuur, kortweg OEI, is een initiatief van Novem in opdracht van VROM om te komen tot een duurzame energievoorziening bij grootschalige bouwprojecten. Lang voordat met de bouw of renovatie begonnen wordt, moeten er fundamentele keuzes worden gemaakt. Dit vraagt om samenwerking van de verschillende partijen met soms ook verschillende belangen. OEI is opgezet om dit proces te ondersteunen. De site www.oei.novem.nl bevat praktische informatie over de Optimale Energie Infrastructuur voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw. De site is gevuld met informatie die nuttig is in het kader van de kennisoverdracht rondom OEI en ontwikkelingen rondom projecten met een hoge EPL (energieprestatie op wijkniveau). De ervaringen van de procesmanagers spelen daarbij een belangrijke rol. De site is zowel bedoeld als informatiebron voor nieuwkomers op het gebied van OEI als voor gevorderden. Er worden hulpmiddelen geboden om al in een vroeg stadium het energiegebruik op wijkniveau in te kunnen schatten en er zijn diverse links opgenomen naar OEI verwante sites.

Maandelijks wordt er actuele informatie toegevoegd evenals ontbrekende informatie die zinvol is voor de betrokken partijen. Deze maand vindt u de volgende nieuwe onderwerpen op de OEI-site:

Nieuwe monitoringstabellen; het EPL monitor overzicht 2002 geeft een overzicht van actuele EPL-ambities en gerealiseerde EPL-waarden van nieuwbouwlocaties. Ook is weer een top 5 samengesteld van projecten die een hoge EPL scoren met alleen lokale maatregelen. Kijk op de site voor meer informatie.

OEI-rekenmodel versie 2; Novem is bezig het rekenmodel ‘Optimale Energie Infrastructuur’ waarmee inzicht kan worden verkregen in de mogelijkheden en onmogelijkheden van de energie-infrastructuur met de ontwikkeling van een herziene versie van het rekenmodel, OEI2. Kijk op de site voor de belangrijkste wijzigingen en het bestellen van de software.

Workshop Stedelijke vernieuwing & Energie uitgelicht; op de site zijn vier presentaties, waarvan 2 actieve powerpointpresentaties, van deze workshop gegeven.

Apeldoorn wint EPL-prijs 2002; de EPL-prijs wordt jaarlijks toegekend aan de gemeente die er in slaagt bij haar nieuwbouwplannen de grootste CO2-reductie te realiseren. Met twee projecten heeft de gemeente Apeldoorn dit jaar de EPL-prijs gewonnen. Op de site staat een korte beschrijving van het winnende concept en is een link naar het persbericht opgenomen.

Wie is OEI (nieuwe regio’s); op de site is de nieuwe regio-indeling van de procesmanagers gegeven.

Vragen en eventuele opmerkingen over de site zijn altijd welkom via OEI@novem.nl

Deze subsite van Novem wordt gemaakt in opdracht van het ministerie van VROM. Ook in 2002 wordt er door VROM bijzondere aandacht besteed aan het CO2-reductiebeleid in de gebouwde omgeving door middel van het koepelprogramma. Daarmee wordt invulling gegeven aan de doelstelling om in de gebouwde omgeving vanaf 2010 10% minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1999. De belangrijkste doelgroepen daarbij zijn gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars/beleggers, bewoners, particuliere opdrachtgevers en gebruikers van ondermeer kantoren, ziekenhuizen en scholen.


Special over OEI (subsite) ( Site )



Titel - Zoeken

U kunt hier zoeken op sector en/of onderwerp.
Indien u de zoekactie wilt verfijnen kunt u ook een trefwoord invoeren.
Wanneer u nog meer zoekregels (bijvoorbeeld datum) wilt invullen kunt u ook uitgebreid zoeken

en of
Zoeken

Terug
Mijn Novem | Nieuws | Agenda | Specials | Projecten | Uw sector | Onderwerpen | Over Novem | Subsidies | Publicaties