Novem- Nederlandse Oragnisatie voor Energie en Milieu zoeken sitemap contact english
logo Novem
Mijn Novem
Nieuws
Agenda
Specials
Projecten
Uw sector
Onderwerpen
Over Novem
Subsidies
Publicaties

Introductie
Nieuws
Agenda
Gemeenten
Provincies
Projecten
Subsidies
Contact
Zoeken
home  ·  Specials ·  Klimaatbeleid voor Gemeenten en Provincies ·  Introductie ·  Nieuws ·  Green Light Award Sittard-Geleen
Print deze pagina Stuur pagina door Voeg pagina toe aan favorieten

28-04-2004
Green Light Award Sittard-Geleen

sittardgeleen.jpgWoensdag 21 april ontving de gemeente Sittard-Geleen de European GreenLight Award 2003 uit handen van GreenLight Programmamanager van de Europese Commissie: Paolo Bertoldi. De Award werd uitgereikt op de Frankfurter Messe.

De Europese Commissie reikt sinds 2002 jaarlijks de GreenLight Award uit aan de partners die de beste invulling hebben gegeven aan het programma. Sittard-Geleen behaalde de eerste plaats in de categorie Public Administration, Office Building.
(op de foto: wethouder Fred den Dooijer en wethouder Walter Lennertz).

GreenLight programma

GreenLight is een initiatief van de Europese Unie voor stimulering van rendabele investeringen in nieuwe verlichting. In het programma komen publiciteit en energiebesparing samen.
In januari ontving Sittard-Geleen als eerste Nederlandse gemeente het EU-GreenLight Certificaat en werd daarmee een van de partners in het programma. Sittard-Geleen heeft de toepassing van duurzame energie hoog in het vaandel staan. Energiezuinige verlichting is vrij eenvoudig te realiseren en levert een energiebesparing op van meer dan 21 procent. Gemeentelijk energie-coördinator Rogier Dieteren: "Een aantal van onze gebouwen, zoals het stadhuis in Sittard, is inmiddels onder handen genomen. Er staan nieuwe HR-ketels voor verwarming en de ruimten zijn voorzien van daglichtafhankelijke HF-verlichting met aanwezigheidsdetectie. Het unieke zit 'm in de combinatie van maatregelen. Het rendement van een HR-ketel is dermate lucratief, dat daardoor de nodige extra investeringsruimte ontstaat voor verlichting."

De werking van de installaties (energiezuinige ketels, hoogfrequente verlichting met aanwezigheidsdetectie, zonneboilers en warmtepompen) is vastgelegd in prestatiecontracten. Gemeente werkt hierbij samen met Essent en Arpas Energycontracting.

Publiciteit

Nu Sittard-Geleen zich Greenlight-partner mag noemen, profiteert men van de nodige publiciteit daaromheen: een themadag op het stadhuis, het voeren van het Europese GreenLight-logo, vermelding op de website van GreenLight en aandacht in verschillende publicaties. Rogier Dieteren: "In de komende jaren volgen nog enkele tientallen gemeentelijke panden die we op eenzelfde manier gaan aanpakken."

Binnenkort vindt u op deze site in het dossier Utiliteitsbouw en voorzieningen onder de link Energiebeheer een factsheet met de projectbeschrijving van het GreenLight Programma in Sittard-Geleen.

Meer informatie: Greenlight of Sittard-Geleen




Europese aanbesteding 'Uitgeverijdiensten voor het Nieuwsblad Stromen' ten behoeve van SenterNovem
Interdepartementale coördinatie van energie-inkoop
Website Duurzaam Ondernemen op het Erf weer up to date
Maand van het binnenmilieu in de gemeente Cranendonck
Nationale Dubodag 2004
Nationaal Symposium Duurzame Energie "Groei door samenspel"
Conferentie over de sociaal-fysieke wijkaanpak
Symposium "Nieuwe Energie in Uitvoering" te Heerhugowaard
MJA Projectinformatie
Kompas Energiebewust Wonen en Werken
Klimaatbeleid voor Gemeenten en Provincies
GROEN BELEGGEN EN GROEN FINANCIEREN
Eindhoven blijft inwoners stimuleren
Gersteveld en Tarweveld, Veenendaal
Complex 101, Wierden
Elboralaan, Hillegom
Subsidieregeling maatschappelijke organisaties en milieu (SMOM)
SAM Regeling 2004
Mobiliteitsmanagement 2004 open
Subsidie aanvragen bij Milieu & Technologie
Gemeentelijke verduurzaming en de Europese Commissie
Inventarisatie 31 monitoringsmethodieken
Meten, weten, winnen
Overview on sustainable urban management and the EU
Mijn Novem    Nieuws    Agenda    Specials    Projecten    Uw sector    Onderwerpen    Over Novem    Subsidies    Publicaties    Disclaimer

Alle rechten voorbehouden. © Novem