Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu home zoeken sitemap contact english
Home

Home > Specials > Duurzaam ondernemen voor en door overheden > Agenda > 26 november Workshop Water en Productbeleid
Print deze paginaStuur pagina doorVoeg pagina toe aan favorieten


07-11-2003 - 30-11-2003
26 november Workshop Water en Productbeleid

De workshop Water en Productbeleid wordt georganiseerd door de begeleidingsgroep voor Product- en Ketenaanpak van het programma "Met preventie naar duurzaam ondernemen". De workshop vindt plaats in het Stadskasteel Oudaen, Oudegracht 99, 3511 AE Utrecht (www.oudaen.nl).

Wilt u deelnemen aan deze workshop, dan kunt u zich tot 19 november opgeven via duurzaamondernemen@novem.nl . Geeft u hier a.u.b. aan of u om 13.00 uur een broodje mee wilt eten.

Doelen van de workshop
Aanleiding
Dagprogramma

Doelen van de workshop

  • Waterbeheerders zicht geven op de inhoud van het Productbeleid en de aanhaakpunten voor water, mogelijkheden en onmogelijkheden.
  • Beleidsmakers inzicht geven in de problematiek die ervaren wordt door de waterbeheerders waar het gaat om (met name) uitloging vanuit producten en de (beperkte) mogelijkheden om daar vanuit het waterbeheer wat aan te doen.
  • In beeld brengen en uitwisselen van bestaande kennis en ervaring op het vlak van Productbeleid en waterdoelstellingen bij de waterbeheerders.
  • In beeld brengen en uitwisselen van bestaande kennis en ervaring op het vlak van Productbeleid en waterdoelstellingen bij derden.
  • In beeld brengen van potentiële kansen en mogelijkheden.
  • Selecteren van speerpunten, prioriteren, afbakenen.
  • Afspraken en toebedeling van acties (inclusief informeren achterbannen)
  • De noodzakelijke verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit in Nederland stagneert (zie ook Water in beeld 2003). Diffuse emissies worden als een belangrijke oorzaak daarvan gezien (Zie o.a. 4e Nota waterhuishouding, NW4). Dergelijke emissies moeten worden aangepakt (zie NW4 en Europese Kaderrichtlijn water, KRW). Een aantal producten met bepaalde eigenschappen (samenstelling, uitloogbaarheid) en in contact met water, draagt substantieel bij aan het waterkwaliteitsprobleem.

Aanleiding

  • Productbeleid lijkt goede aanvullende mogelijkheden te bieden ten opzichte van ander beleid om waterdoelstellingen te helpen realiseren.
  • Waterbeheerders zijn tot nu toe maar beperkt bekend met de mogelijkheden die het Productbeleid biedt om waterdoelstellingen te realiseren.
  • Het Productbeleid heeft tot nu toe maar beperkt invulling gegeven aan de mogelijkheden van waterbeheerders om het te benutten voor waterdoelstellingen.
  • In de Uniewerkgroep emissies en waterkwaliteit (WEW) is afgesproken dat nagaan wordt hoe het QA+ rapport uitgewerkt kan worden met concrete handvatten voor waterschappen.
  • De EU Bouwproductenrichtlijn (in ontwikkeling) wordt een belangrijk kader voor de mogelijkheden om aan de toepassing van producten voorwaarden te stellen (mogelijkheden en onmogelijkheden.

Dagprogramma

13.00 Ontvangst met een broodje in de Couwenhovenzaal
13.30 Opening door dagvoorzitter (Arie van der Vlies, ZHEW)
13.40 Inleiding productbeleid (Hugo Kuijjer VROM/DGM)
13.55 Inleiding QA+verhaal (Kees Le Blanch, Qa+)
14.10 Pauze, informele contacten
14.20 "Samen winnen we de slag" (On) mogelijkheden voor ketensamenwerking in de watersector (Rudy van den Arend, DHV)
14.35 Inleiding EU Bouwproductenrichtlijn (Rein Eikelboom, VROM/DGM)
14.50 Inleiding beleidsontwikkeling milieuprestaties van gebouwen (Piet van Luijk, VROM/DGW)
15.05 Pauze, informele contacten
15.20 Discussie o.l.v. Van der Vlies: reacties van de waterbeheerders en discussie over de vragen, knelpunten en dilemma´s die uit de inleidingen en reacties voortkomen.
16.20 Conclusies. Er zal naar gestreefd worden acties te concretiseren en toebedelen aan de regionale en centrale partijen.
16.30 Afsluiting, napraten in het proeflokaal onder het genot van een drankje




Zoeken
U kunt hier zoeken op sector en/of onderwerp.
Indien u de zoekactie wilt verfijnen kunt u ook een trefwoord invoeren.
Wanneer u nog meer zoekregels wilt invullen kunt u ook uitgebreid zoeken, u komt dan in de zoekfunctionaliteit van de algemene Novem-site terecht.

en of
Zoeken

Terug
Logo Duurzaam Ondernemen
Achtergrond   Nieuws   Agenda   Thema's   Projecten   Subsidie   Contact